Eko 05. siječnja 2020.

U požarima u Australiji stradalo gotovo pola milijarde životinja

Foto: PAUL SUDMALS/REUTERS/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Požari koji su zahvatili Australiju od kolovoza 2019. do sada poharali su pet puta više tla nego što je izgorjelo u Amazoni. Smrtno su stradale 24 osobe, uništeno je stotine domova, a posebno su ugrožene životinje. Smatra se da je do sada stradalo 480 milijuna životinja, a preživjele su u lošem stanju i dehidrirane.

Poznate osobe su reagirale i donirale sredstva za gašenje požara, učinila je to i glumica Nicole Kidman, rodom iz Australije te je  objavila na Instagramu da je donirala 500.000 dolara. Toliko je donirala i pjevačica Pink, a svoje donacije dali su i brojni drugi umjetnici i sportaši među kojima je i glumica Natalie Portman i pjevačica Lizzo, tenisač Nick Kyrgios.

 

"Požarima je pogođeno svih šest australskih saveznih država i jedan teritorij. Izgorjelo je više od 5 milijuna hektara zemlje. U subotu su u saveznim državama Novi Južni Wales, Victorija i Južna Australija zabilježene ekstremne temperature. U dijelovima Sydneya registrirano je 48 stupnjeva Celzija i vjetrovi brzine 80 kilometara na sat.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sydney love 💙

A post shared by Nicole Kidman (@nicolekidman) on

Premijerka Novog Južnog Walesa kazala je da su po vremenskim uvjetima, brzini, veličini i šteti koje su nanijeli zajednicama ovi požari 'bez presedana'. 'Ne možemo se praviti da je ovo nešto što smo doživjeli i ranije. Nismo', naglasila je. 

Vlasti u Victoriji i dalje provode masovne evakuacije uz pomoć vojske. U toj saveznoj državi gori pedesetak požara od kojih je šest opasno. Hladnije vrijeme i lagana kiša u nedjelju bi trebali ublažiti vatru u Victoriji u kojoj trenutno gori oko milijun hektara zemlje. Potvrđeno je kako je tamo ovaj tjedan izgorjelo 110 nekretnina', piše Hina.

Možda te zanima... 4 šokantne posljedice klimatskih promjena Eko

Dvadeset kalifornijskih veterana vatrogasaca kreće u Australiju kao prva američka kopnena posada koja će se boriti protiv požara izvan kontrole. SAD je već poslao nekoliko desetaka vatrogasaca u Australiju, ali smatra se da je ovaj tim iskusan jer su prvi koji koriste drugačije metode gašenja vatre - piše CNN.

 

Australski premijer Scott Morrison doživio je da su mu ljudi iz ugroženih mjesta, a među njima i jedan vatrogasac odbili pružiti ruku i optužili ga da ne čini dovoljno kako bi spriječio širenje požara. "Morrison je kritiziran zbog neaktivnosti nakon što je sezona požara u Australiji započela dva mjeseca ranije nego inače. Stanje je pogoršala dvogodišnja suša na istoku zemlje.

 | Author: STRINGER/REUTERS/PIXSELL Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL

Australski premijer je već dugo snažan podržavatelj australske industrije ugljena. Australija izvozi tri četvrtine svoje proizvodnje ugljena što joj donosi oko 46 milijardi američkih dolara godišnje", pišu 24 sata i prenose Morrisonovu izjavu:

"Nećemo prihvatiti nepromišljene ciljeve i napustiti tradicionalnu industriju jer bi to u opasnost dovelo australska radna mjesta, a ne bi imalo značajan utjecaj na globalnu klimu. Priznao je da postoji potreba za 'stvarnom akcijom glede klimatskih promjena' na svim razinama, no ustvrdio je da su sugestije kako je povećanje australskih ciljeva u borbi protiv klimatskih promjena moglo spriječiti požare koje bjesne zemljom ili ekstremne meteorološke pojave 'jednostavno pogrešne'."

Iako se australske emisije stakleničkih plinova povećavaju vlada tvrdi da može ispuniti svoje obveze po Pariškim sporazumu koristeći "ugljični kredit", emisijske kvote, od ranijih smanjenja u skladu s Protokolom iz Kyota od 1997. godine.

Možda te zanima... Samit o klimatskim promjenama završio bez konkretnih odluka Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.