Eko Eko dom 13. svibnja 2016.

Neven kao poželjna biljka u vrtu

Neven
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neven je u našim vrtovima omiljena ukrasna biljka, bilo s jednostavnim ili punim, narančastim ili žutim glavicama. Cvate od lipnja do kasne jeseni, a često se samozasijava. Pomaže u liječenju tla zaražena nematodama, stoga je poželjan stanovnik svakog vrta. Kad procvate, ubiremo narančaste ili žute jezičaste cvjetove karakteristična mirisa i blago aromatična okusa. Brzo i dobro osušene cvjetove čuvaj u zatvorenim staklenim posudama

Kako neven ima niz ljekovitih svojstava, a kao što smo i naveli može koristiti u zaštiti od nametnika, preporučujemo da ga zasadiš i u svome vrtu. U nastavku ti donosimo dio iz knjige Domaće ljekovito bilje, autorice Dr. Katje Galle Toplek, u izdanju Mozaik knjige.

Neven je u Europi prisutan dugi niz stoljeća

Njegova omiljenost u vrtu u nekim se zemljama središnje i sjeverne Europe nadmeće s omiljenošću primjene u medicini, što je doista i opravdano. Prve iznimno lijepe slike nevena nalazimo u znamenitom biljnom kodeksu Benedicta Rinija. Nastao je oko 1450. godine, a zahvaljujući slikama, služi nam za raspoznavanje biljaka i njihovih srednjovjekovnih botaničkih naziva.

Ljekovitom nevenu vrlo je sličan divlji neven (Calendula arvensis L.). Ta vrsta uspijeva po poljima i vinogradima u primorskim
krajevima. Ondje se često koristi umjesto ljekovitoga nevena. Njegovi sastojci, osobito saponini arvenozid A i B, djeluju  ntiinflamatorno – sprječavaju upale. Još nije poznato jesu li tijekom stoljeća iz te vrste uzgojeni brojni kultivirani oblici nevena.

Sastav aktivnih tvari i upotreba nevena

Suhi cvjetovi sadrže triterpenske saponine (2 − 10%), osobito glikozide oleanolne kiseline. Osim toga, u drogi se nalaze i  triterpenski alkoholi, osobito faradiol i 4-taraksasterol. Cvjetovima žutu boju daju flavonolni glikozidi (0,2 − 1%) i različiti karotenoidi (1,5 − 3%). U narančastim cvjetovima nalazi se više β-karotena i likopina, a u žutima više ksantofila. Eterično ulje (0,2 −  0,3%) sadrži najviše seskviterpenskih alkohola. Sastavni su dijelovi droge i kumarini skopoletin, umbeliferon i eskuletin, kao i  poliacetileni i 15% polisaharida topivih u vodi.

Nevenovo eterično ulje djeluje protiv brojnih mikroba, a saponini sprječavaju nastanjivanje gljivica (fungistatičko djelovanje) na  koži. Triterpenski alkoholi, osobito faradiol i 4-taraksasterol sprječavaju upale (antiinflamatorno djelovanje), pa stoga pripravke od  nevena koristimo za liječenje kožnih oštećenja, kao i u kozmetici. Važan je i utjecaj nevena na zacjeljivanje rana. On, naime, potiče djelovanje fagocita i nastanak novih stanica (granulacija). Potiče optok krvi i tonus kože. Pritom pored drugih faktora djeluju i karotenoidi. Polisaharidi stimuliraju imunološki sustav. Saponini nevena kod pokusa na životinjama snizuju količinu lipida u krvi. Iscrpine nevena štite od čireva na želucu i crijevima; djeluje protektivno. Neven djeluje slično kao i brđanka, a pritom ne nadražuje kožu i ne uzrokuje alergijske reakcije. Kod osjetljive kože i kože koja je sklona alergijama često ga koristimo umjesto brđanke.

Više informacija o knjizi ''Domaće ljekovito bilje'' pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.