Eko 29. rujna 2017.

Neuroznanstvenici potvrdili ono što si već odavno znala: Tvoj te pas uistinu voli!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi znaju da je tvoj peso najpametniji, najljepši, da sve razumije što mu govoriš i da te neizmjerno voli. No, na stranu raznježena iskustva vlasnika koji su zaljubljeni u svoje krznate ljubimce - ovoga puta je i znanost potvrdila da su peseki itekako sposobni istinski voljeti.

Neuroznastvenici s američkog Sveučilišta Emory pomoću magnetne rezonance skenirali su mozgove pasa s ciljem otkrivanja što kriju u njima, tj. - što psi misle? - i ispalo je da svi oni mokri i mazni poljupčići od njih ne postoje samo da bi izmamili još pokoji pseći keksić ili slasticu. 

Možda te zanima... Najnovije spoznaje o tome što psi sanjaju dirnut će te do suza Eko

Došao na ideju zbog gubitka vlastitog psa

Izvođač eksperimenta, Gregory Berns, došao je na ovu ideju nakon što mu je i samom uginuo pas. Test je proveo nad 90 pasa nakon što su ih mjesecima prilagođavali na zvukove stroja za magnetsku rezonancu, kako reakcije pasa na njih ne bi ometale istraživanje. Prvo su primijetili da su aktivnosti koje se događaju u prefrontalnom režnju vrlo slične ljudskima. Drugim riječima, koriste iste dijelove mozga za rješavanje problema kao i ljudi. 

Kada je to ustanovio, Berns je onda pesekima davao hot dogove i pohvale u različita vremena, kako bi usporedio različite neurološke reakcije. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Horoskop za pse

"Kada smo usporedili njihove reakcije i pogledali u centar za nagrade koji se nalazi u mozgu, veliki broj ih je odgovorio na hranu i na pohvale jednako" - rekao je Berns. "Sada, oko 20% pasa imalo je intenzivniju reakciju na pohvale nego na hranu. Iz toga se da zaključiti da velika većina pasa voli ljude, u najmanju ruku, jednako kao i hranu."

Dodatna saznanja o psećem mozgu 

Još jedno od velikih saznanja ovog istraživanja bilo je i da su psi sposobni prepoznati lica.

Ubuduće bi ova saznanja, pored ugađanja svakom vlasniku, mogla pomoći i pri treningu pasa vodiča i službenih pasa. Skeniranje štenaca moglo bi pomoći u odabiru najboljih kandidata za takve poslove (i time bi se automatski smanjili troškovi treniranja).

Ljubitelji mačaka se vjerojatno pitaju "A što je s našim zagonetnim ljubimicama?". E pa njihov mozak ostaje i dalje misterija.

Možda te zanima... Tvoj pas može procijeniti tvoje prijatelje i upozoriti na lošu namjeru! Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.