Eko Mijenjam se na zeleno! 08. lipnja 2021.

Dva najemotivnija filma koja svakako trebaš što prije pogledati

Foto: shutterstock Ova dva dokumentarca baš su nas oduševila pa ti ih preporučujemo, vrijedi ih pogledati.

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Inspirativni i poučni filmovi koji će te potaknuti na razmišljanje...

Sigurno i ti, baš kao i mi, jedva čekaš ljeto i morski odmor zar ne? Svake godine s veseljem se kupamo u moru, plivamo okruženi tim dubokim plavetnilom, no rijetko zapravo razmišljamo koliko su morske vrste, flora i fauna ugroženi dijelom i zbog ljudske nebrige.

Sve više morskih bića godišnje ugiba zbog onečišćenja mora i bacanja plastičnih predmeta u more. More se mijenja i zbog klimatoloških promjena i kao da ljutito progovara sve češćim “morskim neverama” i uraganima. Krajnje je vrijeme da shvatimo da je more živ organizam i jedini dom ribama i ostalim morskim stvorenjima. Zato i ti, prije no što baciš u njega omot od sladoleda ili plastičnu vrećicu razmisli koliko to može ugroziti jedno ili više živih bića.

Ova dva dokumentarca baš su nas oduševila pa ti ih preporučujemo, vrijedi ih pogledati.

Seaspiracy   

Redatelji ovoga filma inspirirali su svojim ranijim filmom Cowspiracy mnoge ljude da postanu vegani i vegetarijanci. Ovoga puta svoj su interes usmjerili prema oceanu. Možda ćeš se rastužiti kad vidiš statistike i zabrinjavajuće posljedice prouzročene ljudskim lošim ponašanjem prema oceanima.

“Seaspiracy” prati pojedinca koji slijedi tragove ribarske industrije i što ona čini društvu, ekologiji i planetu. Tema koju očekuješ zapravo je onečišćenje oceana i mora plastikom, no nakon svega nekoliko minuta dolazi do svojevrsnog obrata i govori o masovnom pokolju delfina, kitova pa sve do hladnokrvnog ubijanja ribara i ribarskog ropstva.

Komercijalan izlov kitova, industrijsko ribarstvo, mikroplastika te nevladine organizacije koje bi trebale čuvati oceane i mora od negativnih i zlih utjecaja ljudi, no to baš i nije tako pretvaraju se u neumorni vrtlog. Cilj filma je potaknuti te na razmišljanje, no pripremi i paket maramica za svaki slučaj, jer mnoge scene su šokantne, zastrašujuće i jako jako tužne.

 

 

My Octopus Teacher   

Što misliš, je li moguće uspostaviti prijateljstvo s hobotnicom? Ako te zanima odgovor pogledaj sjajan dokumentarac, redateljskog dvojca Pippa Ehrlich–James Reed, My Octopus Teacher ili u  prijevodu “Hobotnica I ja”koji je osvojio dvije prestižne nagrade, Oskara i priznanje BAFTA-e. 

Ronilac Craig Foster umoran od svakodnevice, odlučio je zaroniti u morski svijet i na tom putu susreo se s hobotnicom. Kroz to je prijateljstvo pobijedio depresiju i naučio mnogo toga o sebi i svijetu koji ga okružuje. Postao je senzibilniji  prema drugim ljudima i počeo gledati na svijet drugačijim očima.

Ovaj je dokumentarac vrlo interesantan u ovo doba kad su ljudi vrlo otuđeni i zapravo ne mare previše za svijet i prirodu oko sebe. No, isto tako film je isto tako podsjetnik što bismo sve mogli izgubiti ako se ubrzo ne počnemo baviti klimatskim promjenama.

Kroz godinu dana, hobotnica je Craigu vodič kroz morski svijet te ga upoznaje sa svim pravilima koja kao “uljez” mora poštovati. Kritičari kažu da je ovo najdirljiviji i najemotivniji dokumentarac o odnosu čovjeka i životinje u moru, a dirljivo je promatrati njihovu igru nepovjerenja koja nakon nekog vremena prelazi u povjerenje i prijateljstvo. Neočekivano i neobično, no toliko toplo i iskreno, nekako vraća nam vjeru u bolje sutra.

Naš partner projekta HEP je u sklopu programa eMobilnost, sufinanciranog sredstvima Europske unije, do sada širom Hrvatske u rad pustio više od 230 javnih punionica za električna vozila, koje pokrivaju sve važne cestovne pravce, uključujući autoceste, na području svih 20 županija i Grada Zagreba. HEP se mijenja na zeleno, možeš i ti! Saznaj više ovdje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.