Eko 03. svibnja 2017.

Neće više biti ubijanja pasa u skloništima!

Foto: Prijatelji životinja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U kolovozu i rujnu 2016. godine iznimno velik broj građana ostavio je svoje komentare u javnoj raspravi o nacrtu Prijedloga Zakona o zaštiti životinja. Tek nedavno objavljena su izvješća na sve komentare. Među najglasnijim zahtjevima javnosti bio je onaj da se zabrani usmrćivanje životinja u skloništima nakon 60 dana, što je i prihvaćeno!

Psi ostaju u skloništu do udomljenja

Još uvijek aktualni Zakon o zaštiti životinja propisuje da se životinju iz skloništa može nakon 60 dana usmrtiti, što iskorištava velik broj „skloništa” u Hrvatskoj. No u odgovoru Ministarstva poljoprivrede na komentare u javnoj raspravi navodi se da je navedeni članak izmijenjen „na način da životinja iz skloništa koja se ne vrati vlasniku, ostaje u skloništu do udomljenja.”

 | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Foto: Igor Kralj (PIXSELL)

Pozitivni pomaci u zaštiti životinja

Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, izjavio je: „Nakon stupanja na snagu zabrane uzgoja životinja za krzno početkom ove godine, za što se 10 godina zalagala većina javnosti, vijest o prihvaćanju zahtjeva da se konačno prekine ubijanje životinja u skloništima zaista ohrabruje! Iz dana u dan dobivamo velik broj reakcija oduševljenih građana koji su zahvalni Ministarstvu poljoprivrede na čelu s ministrom Tolušićem. Cijene, kao i mi, pozitivne pomake u Zakonu o zaštiti životinja i spremnost nadležnog ministarstva da uvaži zahtjeve javnosti i udruga za zaštitu životinja za povećanjem razine zakonske zaštite životinja.

 Prijatelji životinja vjeruju da će i saborski zastupnici dati podršku zabrani usmrćivanja životinja u skloništima, kao i drugim dobrim odredbama u Prijedlogu Zakona.

Razmišljaj zeleno, štedi papir, čuvaj šume. Molim te nemoj printati ovaj članak. Hvala!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.