Eko 27. rujna 2022.

NASA uspješno zabila letjelicu u asteroid kako bi mu promijenila putanju

Foto: Instagram @nasa Cijeli put letjelice DART bio je sniman pa se tako na snimci može vidjeti i trenutak kada se letjelica zabila u asteroid
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

NASA je noćas testirala obrambeni sustav kojim bi zaštitila Zemlju od potencijalnog udara asteroida

Iako trenutno nemamo asteroida koji direktno prijete Zemlji, dobro je znati da smo zaštićeni. NASA je noćas uspješno zabila letjelicu DART u manji asteroid kako bi mu promijenila putanju i tako ispitala efektivnost ovog revolucionarnog sustava. Povijesni je to trenutak koji nam daje dodatni osjećaj sigurnosti kada su u pitanju prijetnje iz svemira.

Cijeli put letjelice DART bio je sniman pa se tako na snimci može vidjeti i trenutak kada se letjelica zabila u asteroid. Prije samog udara poslala je jasnu sliku površine asteroida Dimorphos. "DART (Double Asteroid Redirection Test) je prva misija koja je skrenula s putanje objekt u izravnom eksperimentu", rekao je direktor svemirske misije Thomas Zurbuchen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NASA (@nasa)

Letjelica je prema asteroidu putovala 10 mjeseci, a kako prenosi CNN, bit će potrebno dva mjeseca mjerenja kako bismo bili sigurni da je udar bio potpuno efektivan. Na projektu je posljednjih sedam godina radilo više od tisuću stručnjaka, a iz NASA-e poručuju kako su presretni što se taj trud i isplatio. 
 

Možda te zanima... Princ William kritizirao milijardere zbog letova u svemir Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.