Eko 12. rujna 2024.

Najljepše od Slovenije – ljepote koje možete obići u samo par dana

Foto: Nikola Radović
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Želite u samo nekoliko dana osjetiti i iskusiti ono najbolje od Slovenije, saživjeti se s netaknutom prirodom, pluća naviknuti na najčišći zrak, nepca počastiti najboljim vinima i prvoklasnom hranom, te uz sve to naučiti i prihvatiti pokoju lekciju koju prenosi bogata povijest?

Bez obzira na godišnje doba, pravi će vas znalci svakako uputiti u srce Julijskih Alpa, na Kranjsku Goru, pa vas voditi dalje, tik uz granicu s Italijom, kroz očaravajuću dolinu Soče, niz živu divlju rijeku, gdje se povijesti i kulture, planinski vrhovi i lagane stazice, gastronomije i užici, igre i sportovi, ideje i ljudi, u ritmu dodiruju poput nepravilne granice. Čak i ako nemate mnogo vremena na raspolaganju, psihičke i fizičke baterije sigurno ćete napuniti gorivom novog iskustva.

Jasna Chalet Resort

Ako je odmor i uživanje u netaknutoj prirodi na vrhu vaših prioriteta, tada ne biste trebali propustiti privlačno i luksuzno odmaralište Jasna Chalet Resort, jer ono je skriveni dragulj Kranjske Gore. Skladno uklopljeno u okoliš, izgrađeno je po svim pravilima feng shuija te je s jedne strane okruženo planinskim jarebikama i borovima koje podižu zdravlje i štite od zlih energija, a s druge je otvoreno prema kristalno čistom bajkovitom jezeru Jasna te stazicama i šetnicama koje spajaju energetske točke, pune vas negativnim ionima i vode kroz šumu do impresivnih planinskih vrhova. Apartmani su zapravo prostrane drvene piramide, uređene u jednostavnom rustikalnom stilu, osoblje je profesionalno i ljubazno, a gastronomska ponuda bogata te kombinira kulinarske specijalitete triju država: Slovenije, Italije i Austrije. Ovaj resort tijekom svakog godišnjeg doba otkriva neke nove čari, a odlična je polazišna točka za sve vrste šetača, biciklista, trkače pa i plivača koje smo zatekli u rano jutro. A jutro započinje "doručkom u pidžami", odnosno donijet će vam ga u apartman točno kakvog želite, točno u minutu.
 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Dolina Tamar i centar Planica

Nedaleko Jasne, a duž gornjeg toka rijeke Soče, okružena planinskim lancima, bujnim šumama i vijugavim alpskim livadama, proteže se dolina Tamar. Do samog planinarskog doma Tamar vodi  makadamska staza od nekakvih pola sata laganog hoda, a simpatičan dom među slanim i slatkim jelima u ponudi ima i slovenske štrukle, koje su vrlo različite od naših, no također vrlo ukusne i vrijedi ih probati.
Iako snažan osjećaj mira i spokoja vlada cijelom Dolinom, podno planine Ponce se smjestio Nordijski centar Planica, jedno od najvažnijih središta za natjecanja u skijaškim skokovima gdje se redovito obaraju svjetski rekordi. U modernoj zgradi nordijskog centra nalazi se podzemni skijaški tunel za treniranje skijaškog trčanja ljeti, planinarski muzej te atraktivan zračni tunel u kojem možete iskusiti let u bestežinskom stanju. Uz samu skakaonicu posjetitelji će moći za toplijih dana isprobati čak 566 metara dug zipline i dostizati brzinu od 85 km/h.

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Klet Brda

Nenadmašnoj prirodi ćemo se još vratiti na ovom putovanju, no odlučili smo se novi dan započeti degustacijom dobrog vina, i vožnjom kroz šarmantnu vinsku regiju Goriška Brda. Prošarana je vinogradima, a utjecaj alpske i mediteranske klime daje poseban 'šmek' ovim vinima. Najbolje je početi s Klet Brdima, najvećom vinarijom u cijeloj Sloveniji. U Klet Brdima se udružilo više od 320 vinara te proizvode između šest i osam milijuna butelja na godinu, oko 70 posto je bijelih, a 30 posto crnih vrhunskih vina. Čak 45 posto se izvozi u Ameriku. Mnogi će prepoznati njihove brendove Quercus, Bagueri i A plus.

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Možda te zanima... Na izlet u Sloveniju: utočište od vrućina nadomak je Zagreba Eko

Restoran Kabaj

Negdje na putu po Goriškim brdima, u blizini talijanske granice, u prekrasnoj kući iz nekog drugog vremena naših baka i djedova, na maloj uzvisini, smjestio se obiteljski restoran Kabaj. I za svaku je preporuku. Jednostavan, nenametljiv, autentičan u svakom pogledu, okupan suncem i pastelnim bojama, sav u drvetu i kamenu, sa svojim vinima i izvrsno pripremljenim davno izgubljenim okusima, ponovno pronađenima na tanjuru. Ovdje ćete iskušavati slovensku, furlansku i habsburšku tradiciju povezanu s kulinarstvom Brda, a moći ćete i prenoćiti u jednoj od šest prostranih dvokrevetnih soba.

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Vila Vipolže i gradić Šmartno

Malo južnije valja posjetiti i najljepšu renesansnu građevini u Sloveniji – vilu Vipolže. Nekada je bila dom plemićkih obitelji, a danas se u njoj održavaju izložbe, poslovni i državnički sastanci, razna kulturna događanja, a popularno je i mjesto za vjenčanja. Renovirana je i otvorena za javnost, a pogled iz soba uređenih u venecijanskom stilu okružen je vinogradima.
U samom središtu Brda smjestilo se i šarmantno Šmartno, mali srednjovjekovni gradić koji je još početkom 14. stoljeća nastao na uzvisini jednog rimskog uporišta. Šmartno je okružen zidinama a 'đir' po njegovim uličicama u kojima ćete naći simpatične suvenirnice i vinoteke neće trajati dulje od 20-ak minuta. Bio bi i kraći kad ne bi bilo jedinstvenog pogleda na cijelu okolnu regiju.

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Vidikovac Gonjače

Prekrasan panoramski pogled možete imati i s obližnjeg vidikovca Gonjače koji je smješten na 321 metara visokom brdu Mejnik. Sam toranj je visok 23 metra, a do vrha treba prijeći 144 stepenice. Osmislio ga je akademski slikar i kipar Janez Boljka, a izgrađen je 1961. S vidikovca se pruža spektakularan pogled na Julijske i Karnske Alpe, Tršćanski zaljev, Dolomite, Kras, Vipavsku dolinu...

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Vinarija Ferdinand

Na kraju dana smo posjetili vinariju Ferdinand koju drži uspješan mladi bračni par Čertič. Matjaž je samozatajan agronom koji je htio postati vinar od mladih nogu. Oživio je uspješnu obiteljsku vinogradarsku tradiciju svoga pradjeda i danas proizvodi oko 45.000 boca na godinu. Jasmina, Matjaževa supruga, magistrirala je na prestižnom sveučilištu Bocconi u Milanu. Nakon uspješne karijere u turizmu i marketingu, uključila se u obiteljski posao, razvijajući i promovirajući brendove Ferdinand i Sinefinis u Sloveniji i inozemstvu. Najvažnija sorta u njihovom podrumu je Rebula, a na degustaciju vrijedi dođe ne samo zbog vina, nego i zbog prekrasnog interijera i ugodne atmosfere koju prenosi ovaj bračni par.

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Alpine Haven Bovec

U ovom je kraju idealno prenoćiti u novom apartmanskom naselju Alpine Haven Bovec koje se smjestilo u blizini gradića Bovec. Nudi pogled na planine s terase svakog apartmana, privatno parkiralište i moderno uređene apartmane s četiri zvjezdice. 

Možda te zanima... Ako želite još malo uživati u zimskim sportovima, ali i pozdraviti proljeće Slovenija je pravi izbor Eko

Bovec i bar Terramystica

U gornjem dijelu doline rijeke Soče, na nadmorskoj visini od 454 metra, nalazi se uvijek pun života gradić Bovec. Idealno je polazište za sve vrste aktivnosti uz i na rijeci Soči te na okolnim planinama. Odavde se kreće na rafting, kajakarenje, kanjoning, zipline, planinarenje, bicikliranje, ili sve popularniji packrafting – kombinacija biciklizma i raftinga.
Početak dana najbolje je započeti dobrim doručkom, a upravo to nudi originalan bar Terramystica, u samom središtu Bovca. Bogati i ukusan doručak sastoji se najprije od granola s voćem te u drugom slijedu kombinacije jaja, slanine, namaza i više vrsta povrća. Terramystica odiše otvorenom i pozitivnom 'vibrom' te gotovo hipsterskom atmosferom, a već je i sam doručak dovoljan za najvišu ocjenu. 

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Utvrda Kluže i Kobariški muzej

Na kratkom putu prema rijeci Soči, a na samom izlasku iz Bovca je utvrda Kluže, jedna od dojmljivijih građevina u Sloveniji, izgrađena još u 15. stoljeću. Danas služi kao muzej i prostor za razna kulturna događanja, a što je sve preživjela od turskih osvajanja, Napoleonovih napada i užasa Prvog svjetskog rata objašnjava vodič obučen u originalnu uniformu iz Prvog svjetskog rata.
Sigurno vrijedi posjetiti i Kobariški muzej u gradiću Kobaridu, nedaleko Bovca. Sjajan i zanimljiv vodič slikovito i jasno tijekom nešto više od sat vremena objašnjava stanje na Soškoj bojišnici u vrijeme Prvog svjetskog rata, a bogata zbirka fotografija, rekvizita i dokumenata otkriva sve strahote Velikog rata. Posebno je dojmljiva prostorija s reljefima na kojima se zorno odigrava prava animacija bitke na Soči u kojoj se talijanska vojska borila protiv austrougarske, kojoj je kasnije pomogla njemačka vojska. Bitka se vodila od 1915. na surovom i nepristupačnom planinskom terenu, a sve je završilo u listopadu 1917. velikom njemačkom ofenzivom i strašnim porazom iznenađenih talijanskih divizija. Samo su Talijani imali preko 40.000 poginulih i 275.000 zarobljenih vojnika. Kobariški muzej je s pravom dobio nekoliko svjetskih priznanja za svoj jedinstven koncept prezentiranja jer u njemu je lako zavoljeti povijest, a iz njega se izlazi s puno dojmova.

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Restoran Topli val

U Kobaridu, a u sklopu hotela Hvala, nalazi se iznimno elegantan i decentan restoran Topli val u kojem ništa nije pretenciozno, a ipak sve kako i treba biti – od usluge do gurmanskih užitaka. Od lokalnih specijaliteta najbolje je kušati pastrvu, ali niša lošija nije ni divljač te druga mesna jela. 

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Rijeka Soča i slap Kozjak

No prava zvijezda ovog kraja je rijeka Soča. Divlja, hladna, smaragdna, prepuna ljepote i strasti. Pravi je gušt osjetiti njezinu energiju i vibraciju hodajući dobro markiranim stazicama i putovima. U zaštićenom prirodnom okolišu krenuli smo i prema slapu Kozjak koji je popularna destinacija mnogih posjetitelja, jer igra tame i svjetla te zelene boje daje sjajne fotografije. Jedan je od najljepših u Sloveniji, visok je 15 metara i najednom se iza ugla ukazuje, okružen visokim kamenim stijenama. Cijeli prizor nalikuje na prirodnu kapelicu, u kojoj se slap spektakularno spušta i spaja sa zelenom vodom. 

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Možda te zanima... 7 razloga zašto je Slovenija idealno mjesto za tvoj sljedeći odmor Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.