Eko 29. kolovoza 2022.

7 razloga zašto je Slovenija idealno mjesto za tvoj sljedeći odmor

Foto: Promo Green Garden Village Bled
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Slovenija je mala zemlja velikih prirodnih raznolikosti te kvalitetne i ekološki osviještene turističke ponude. Poznati vodič za putovanja Lonely Planet pozicionirao je Sloveniju kao petu među top 10 svjetskih destinacija za posjetiti 2022. godine.

Ako na putovanje ne gledaš samo kao na mogućnost da se na neko vrijeme makneš od svoje svakodnevice, nego tražiš nešto više u Sloveniji bi to mogla i naći. Osim što je jedna od najsigurnijih zemalja svijeta, vrlo je blizu Hrvatskoj. Iako površinom mala nevjerojatno je geografski raznolika. Budući da je sve blizu i tijekom kraćeg putovanja možeš iskusiti boravak u planinama, na moru, jezerima ili urbanim sredinama. Ako voliš prirodu i zelenilo u Sloveniji je ono na svakom koraku, čak i u gradovima. Slovenci se ponose svojom enološkom i gastronomskom scenom, a preporuke gdje jesti možeš potražiti u gastro vodičima Michelinu i Gault&Millau. Naravno da za posjetiti Sloveniju postoji puno više od sedam razloga, ali kako ne bismo bili preopširni fokusirat ćemo se na spomenuti broj, argumentirati naslov ovog članaka i možda te potaknuti da osjetiš i doživiš Sloveniju.

 | Author: Promo Foto: Promo Rogla

Geografska raznolikost

Ako voliš osvajati planinske vrhunce zaputi se u Alpski dio Slovenije koji nudi nevjerojatne mogućnosti za razne aktivnosti na otvorenom. Pješačke i biciklističke staze vode preko Julijskih Alpa, Kamniško-Savinjskih Alpa i Pohorja do najviših vrhova, rijeka, jezera i slapova. Ljubiteljice zimskih sportova mogu uživati u skijalištima. Popularne destinacije Alpske Slovenije su: Bled, Bohinj, Kranjska Gora, Dolina rijeke Soče (izvrsna za ljubitelje raftinga), Rogla, Gornja Savinja, Koroška, Cerkno, Gradovi Radovljica, Maribor, Kranj.

Hedonistice će se odlično osjećati u termalnoj panonskoj Sloveniji među vinorodnim brežuljcima s autentičnom gastronomijom i ljekovitim toplim izvorima. Za raspirivanje mašte tu su i brojni dvorci od kojih su mnogi pretvoreni u boutique hotele. Popularna odredišta s ljekovitim vodama i vinogradima su: Pomurje, Podčetrtek, Rogaška Slatina, Laško, Dobrna, Celje, Velenje - Topolšica, Dolenjska, Čatež, Ptuj.

Ljubiteljice sunca i mora mogu uživati u kupanju u Jadranskom moru, uživati u jelima s dodatkom samoniklog bilja i svjetski poznatim vinima iz Brda i Vipavske doline. Također vrijedi vidjeti poznate spilje u Obalno - kraškoj regiji koje su među najposjećenijim u Europi. Ovo područje također je dom bijelih lipicanaca. Istaknute destinacije ovog dijela Slovenije su: Portorož i Piran, Kopar, Ankaran, Karst, Nova Gorica i Dolina Vipave, Brda i Izola.

Oni koji vole urbano uživat će u središnjoj Sloveniji u bogatoj ponudi društvenih i kulturnih događanja, a ljubitelji povijesti naći će puno toga zanimljivog za istraživanje. Osim Ljubljane u središnjoj Sloveniji posjeti Kamnik, Škofja Loku, Idriju, Novo Mesto.

 | Author: Promo Foto: Promo Kranjska Gora

Različite sportske aktivnosti dostupne 365 dana u godini

Ako si sportski tip Slovenija te definitivno neće razočarati. Tamo gdje se zimi skija (prakticira se skijanje svih vrsta od skijaškog trčanja, snowboardanja, alpskog skijanja, cross - country skijanja do sanjkanja) ljeti možeš uživati u dugim šetnjama, biciklizmu, vodenim sportovima, planinarenju (Planinski savez Slovenije održava više od 10. 000 kilometara označenih planinarskih staza), Uglavnom u Sloveniji tijekom sva četiri godišnja doba možeš uživati u rekreaciji.

Bogat izbor za wellness i zdravstveni odmor

Oko izvora termalnih i mineralnih voda u Sloveniji izgrađeno je 13 prirodnih lječilišta. Osim ljekovitih voda, u terapiji se koriste blagotvorna morska i planinska klima, blato i slanica iz solana, prirodni treset i mnogi drugi prirodni čimbenici. U Sloveniji možeš potražiti pravo lječilište za sebe u odnosu na lokaciju, ali i s obzirom na to što je potrebno tvom tijelu, što želi tvoje unutarnje ja te kakav odmor priželjkujete ti i tvoja obitelj. U slovenskim prirodnim lječilištima i wellness središtima isprepliću se iznimne prirodne ljepote i suvremena arhitektura, stoljetna tradicija i vrhunska stručnost, tretmani s lokalnim karakterom i posljednji trendovi u wellnessu.

 | Author: Promo Foto: Promo Terme Olimia

Ljupki gradovi i brojni dvorci

Slovenski gradovi mali su u svjetskim razmjerima, ali nude sve što očekuješ od gradskog života. Možeš lutati zanimljivim muzejima i galerijama, kazalištima i izložbama, crkvama i dvorcima (Slovenija ima 150 dvoraca). Oduševit će te ostaci iz antike i antičkog doba, očuvane srednjovjekovne gradske jezgre i izvorna arhitektura poznatih i suvremenijih majstora. Ljetni festivali i brojne manifestacije pretvaraju ulice i trgove u najzanimljivija mjesta. UNESCO je u Sloveniji zaštitio devet lokacija prirodne, kulturne i nematerijalne baštine.

 | Author: Promo Foto: Promo Predjamski grad

Visoka razina ekološke svjesnosti

Na mnogim lokacijama u Sloveniji vidjet ćeš logotip Green & Safe što je znak da zemlja stremi održivom razvoju. Slovenija je prva zemlja koja je dobila titulu Global Green Destination. Slovenija se već godinama smatra jednom od najsigurnijih država na svijetu te je na  petom mjestu na najnovijem Globalnom indeksu mira za 2021. Ugled sigurne zemlje održava se i odgovornim ponašanjem za očuvanje zdravlja na nacionalnoj i lokalnoj razini. Također se deklarira kao zemlja bez masovnog turizma.

 | Author: Promo Foto: Promo Brda su poznata po gastronomskoj sceni

Autentična i održivo usmjerena gastronomska scena

U Sloveniji postoje 24 gastronomske regije s preko 400 tipičnih domaćih i regionalnih jela i pića te preko 40 održivo orijentiranih objekata s hranom nositelja Slovenia Green Cuisine label. Najbolja hrana pripremljena u slovenskim kuhinjama dolazi iz vrtova i polja uzgojenih organski. Vrhunski kuhari i drugi gastronomski stručnjaci koriste plodove šumskih i drugih autohtonih vrsta koje rastu u raznolikom slovenskom krajoliku. Jela su oplemenjuju solju iz tradicionalnih jadranskih solana, medom autohtone vrste pčela, bučinim i maslinovim uljem tipičnim za pojedine krajeve. Vrhunska kvaliteta u slovenskoj gastronomiji osigurana je poštivanjem načela održivosti i zelenih opskrbnih lanaca.

Boutique vina

U Sloveniji se nalaze tri vinske regije gdje rastu 52 sorte grožđa od kojih se radi vino. U Mariboru se nalazi pet tisuća godina stara vinova loza koja se smatra najstarijom na svijetu. Proizvodnja vina u Sloveniji postaje svojevrsna umjetnost. Sve više boutique vinogradara ulaže svu svoju energiju u svoja vina, a neki od njih nagrađeni su nagradama u Sloveniji i u svijetu.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.