Eko Eko dom 06. veljače 2018.

Načini kako smanjiti stres i anksioznost organizacijom doma

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Idemo redom, kako pospremiti koju prostoriju u domu, bio on kuća ili stan i tako si smanjiti stres i anksioznost koji nastaju od nereda. Možda misliš da nemaš vremena za ovo, ali samo jednim pospremanjem i dobrom organzacijom riješit ćeš se ovog dosadnog posla zauvijek.

Istraživanja povezuju psihičko stanje s rasporedom stvari

Brojni psiholozi i stručnjaci napominju važnost urednog doma. To nije zato da bi zadivila nekoga ili se pokazala 'dobro domaćicom' (taj smo mentalitet, nadam se, ostavili u prošlosti), nego da bi pomogla svom mentalnom zdravlju.

Istraživanja su pokazala kako osobe čiji su domovi neuredni, neorganizirani i 'zakrčeni', pod puno većim stresom i više su podložne depresiji od onih koji su svoje domove opisali kao opuštajuća mjesta, prenosi portal Prevention.

Ormar Možda te zanima... Praktične ideje za što bolju organizaciju garderobnog ormara Eko

Neka od njih pokazala su kako su ispitanici u urednijim domovima lakše razvili i druge zdrave životne navike, poput vježbanja kod kuće i učestalosti pripreme zdravih međuobroka.

Prema Američkoj organizaciji za anksioznost i depresiju (Anxiety and Depression Association of America), kada je netko anksiozan, depresivan ili ima neku vrstu poremećaja pažnje, vrlo mu je teško koncentrirati se na organizaciju doma. 

Inače, i kompulzivno gomilanje stvari i emotivno povezivanje s njima također je uvršteno u psihološke poremećaje.

Zabrinut-Žena Možda te zanima... Generalka: Kako se riješiti stvari uz koje si emocionalno vezana? Psiha i seks

Sve je individualno

No, to ne znači da i ti imaš neki problem; više je stvar u tome do koje mjere se osjećaš ugodno i koliko te raspored stvari u tvome domu ne ometa u svakodnevnom funkcioniranju. 

Zato slijedi ove upute i 'dovedi u red' one sobe koje ti stvaraju probleme ili, ako se osjećaš nezadovoljno s rasporedom cijelog doma, reorganiziraj ga kako bi si olakšala život i bila produktivnija

1. Kuhinja

Vrlo se lako 'zatrpa' stvarima, od limenki, namirnica, posuđa i slično. Najbolje je početi s policama; ako ih dobro organiziraš možeš se lakše hraniti zdravo i smanjiti stres oko pripreme obroka, tako da si nadohvat ruke staviš sve ono što želiš koristiti. 

Kako neke stvari ne bi ostale u dubini polica, zaboravljene i isteknutim rokom trajanja, kategoriziraj namirnice i označi ih. Npr. na istom mjestu drži žitarice, označi svaku posudu s različitom žitaricom i ne zaboravi ostaviti mjesta za nove pridošlice u kategoriju.

2. Kupaonica

Ova prostorija predstavlja problem i stručnjacima za organizaciju doma. Pretrpana je proizvodima koji se često koriste, makar živjela sama ili imala veliku obitelj. Od paste, sapuna, šminke, prljave odjeće do hrpe kozmetičkim proizvoda. 

Treba baciti, sortirati ili zamijeniti proizvode koje se ne koriste, malo koriste ili trebaju biti stalno nadohvat ruke. Organiziraj ih po policama, ladicama i prostoru ispod umivaonika (ako ga imaš) tako da svima bude praktično. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Imaš li tri seta kistića za šminkanje, ili baci one koje ti ne trebaju ili ostavi one koje koristiš blizu ogledala, a a zamjenske pospremi na neko mjesto koje se manje koristi.

Možeš ih organizirati po kutijama ili budi kreativna i iskoristi npr. viseći cipelar za šlape kao mjesto za odlaganje četki, kistića, fena i slično. 

3. Spavaća soba

Za mirniji san, koji je iznimno bitan za tvoje zdravlje, potrebno je imati i organiziranu spavaću sobu kako te ne bi kopkalo nešto poput ormara iz kojeg kipi odjeća ili razbacane stvari po tepihu. 

Imaš li previše stvari razbacanih po podu, nabavi neku policu, možeš je dodati negdje na slobodan zid tako da ti ne zauzme puno mjesta i sve stvari iz 'vodoravnog nereda' premjestiti u 'horizontalni red' i osloboditi si hrpu prostora.

4. Ured/radna soba

Tu možeš iskoristiti iste metode, radilo se o tvom uredu na radnom mjestu ili radnoj sobi s kompjuterom, knjigama, koja također može služiti kao tvoje radno mjesto. 

Sama znanost je potvrdila da te neuredno radno mjesto čini manje produktivnom pa je ovdje ključno napraviti neki sustav koji će ti odgovarati. 

Najbolje je očistiti sve sa radnog stola i ostaviti samo esencijalne stvari - laptop/kompjuter, olovke i neke papire koji ti trebaju tog trena (a ne podsjetnici od prije par godina na koje si zaboravila da uopće postoje).

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nabavi neku manju kutijicu i u nju stavi sve što koristiš, olovke, ljepljive papiriće, štambilj. Tako sve što trebaš izvadiš i vratiš, a da ti pritom ne zauzima mjesta na stolu. 

Dodaj i malo vlastitog stila u tu organizaciju, svoje najdraže biljke, boje i uzorke kako bi postigla štougodniju atmosferu. 

Saznaj ovdje na koji je način radnji stol tvoj pokazatelj kreativnosti. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.