Eko Miss(ija) bez plastike 07. kolovoza 2019.

Na aerodromu u San Franciscu zabranit će vodu u plastičnim bocama

Foto: Guliver Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Međunarodna zračna luka u San Franciscu uvodi zabranu prodaje vode u plastičnim bocama za jednokratnu upotrebu 20. kolovoza. Putnici će unutar zračne luke moći kupiti aluminijske ili staklene boce koje mogu upotrebljavati višekratno.

Od 20. kolovoza u Zračnoj luci San Francisco Airport (SFO) moći će se prodavati samo voda u staklu, recikliranom aluminiju ili u bocama od certificiranih ekoloških materijala, piše Guardian.

Promjena je dio strateškog plana za period od pet godina s namjerom da Zračna luka SFO postane zero waste. Plan je pokrenut 2016. godine, a prema podacima San Francisco Airporta svaki gost aerodroma stvori pola kilograma smeća. U nastojanju da smanji otpad, zračna luka osim plastičnih boca za vodu ograničava upotrebu predmeta za jednokratnu upotrebu kao što su salvete, šalice za kavu i štapići za jelo. Osim plastike, SFO zabranjuje upotrebu predmeta na kojima nema dovoljno jasne deklaracije da su zaista izrađeni po ekološkim standardima.

 | Author: Guliver Shutterstock Foto: Guliver Shutterstock


Prije objave o zabrani korištenja plastičnih boca, zračna luka postavila je gotovo 100 stanica za punjenje vode, a ljudi će u restoranima moći dobiti predmete za jednokratnu upotrebu samo na osobni zahtjev, neće im se posluživati uz svaki izdani račun kao do sada. 

Možda te zanima... Stručnjaci će pratiti kuda odlazi plastika iz Gangesa Eko


"Čekali smo do sada jer nije bilo alternative vodi u plastičnim bocama", rekao je Doug Yakel, osoba za odnose s javnošću u SFO-u.
Nova politika SFO-a tako je postala dio globalnog trenda u borbi protiv plastike. U lipnju ove godine istraga Guardiana otkrila je da se samo 9% plastike koju Amerikanci šalju u tvornice za recikliranje zapravo reciklira. To je zato što američka postrojenja za reciklažu ne prihvaćaju stvari kao što su neoprana plastika i plastične boce koje još uvijek imaju poklopac. Većina jeftine plastike poput boca s vodom i kartona s mlijekom odlaze na odlagališta ili spalionice ili se otpremaju u druge zemlje na obradu.

Praksa je stvorila međunarodno gospodarstvo u kojem zapadne zemlje šalju plastični otpad koji se ne može reciklirati u siromašnije zemlje poput Vijetnama i Laosa. Sada mnoge od ovih zemalja odbijaju biti kantama za smeće bogatim državama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.