Eko Miss(ija) bez plastike 06. kolovoza 2019.

Stručnjaci će pratiti kuda odlazi plastika iz Gangesa

Foto: Guliver Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uz rijeku Ganges koju milijarda hindusa smatra svetom, vežu se brojni paradoksi: izvor je vode za oko 400 milijuna ljudi, onečišćena je industrijskim otpadom, kanalizacijom i kućnim otpadom. Ganges je jedna od 10 rijeka odgovornih za 90% plastike koja završi na moru.

Tim inženjerki i znanstvenica uskoro će se upustiti u ekspediciju prateći Ganges uzvodno od mjesta gdje se prazni u Bengalskom zaljevu do izvora na Himalaji. Ekspedicija National Geographica želi bolje razumjeti kako plastično zagađenje putuje od izvora do mora i ponuditi rješenja za smanjenje količine koja završi u svjetskim oceanima.

"Ganges je savršeno polazište za mjerenje kako plastika putuje s kopna u rijeke i iz rijeka u ocean", rekla je stručna suradnica National Geographica i suradnica Sveučilišta Georgia, Jenna Jambeck, inženjerka za zaštitu okoliša i suvoditeljica ekspedicije za Guardian.

"Ne znamo gdje točno završava plastična boca bačena u Ganges"

Prethodno istraživanje koje je Jambeck provela pokazalo je da 8 milijuna metričkih tona plastičnog otpada svake godine uđe u oceane. "Ali, ne znamo na primjer, ako je netko bacio plastičnu bocu u Ganges, gdje ona završava. Koliko daleko ide? "
Timu će trebati dva mjeseca da prođu zacrtanu rutu, prikupljat će se i podaci o razini onečišćenja u zraku, vodi i sedimentu te vrstama zagađenja u rijeci i oko nje.

 | Author: Guliver Shutterstock Foto: Guliver Shutterstock


Heather Koldewey, pomorska biologinja otkriva da će se veliki dio njihova istraživačkog rada baviti vezom plastike i siromaštva jer je plastika ljudima omogućila pristup brojnim proizvodima koji su im prije bili izvan dosega bilo da se radi o prehrambenim ili higijenskim proizvodima. Ali posljedice dostupnosti tih proizvoda sada se negativno odražava na okoliš.

Uređaji za praćenje i dronovi slijedit će tokove plastičnog otpada

"Ova ekspedicija je prava avantura, Ganges je toliko širok da ne možete vidjeti drugu stranu. U istraživanju se služimo različitim metodama i tehnologijama, poput bespilotnih letjelica i stavljanja uređaja za praćenje u plastične boce kako bismo otkrili gdje one završavaju. Uređaj je povezan s mobilnim ili satelitskim signalom kako bismo znali gdje se nalazi u svakom trenutku i pokupit ćemo ga na kraju naše ekspedicije. Etički tim je raspravljao o tome treba li koristiti plastične uređaje za praćenje plastičnog onečišćenja,  ali zaključeno je da je to potrebno zbog prikupljanja podataka", objasnila je Koldewey.

Ganges je izabran kao prva od nekoliko riječnih ekspedicija vezanih za doprinos smanjena plastične polucije. "Ove su ekspedicije sjajna prilika za mobiliziranje globalne zajednice stručnjaka kako bi se riješio problem", rekla je Valerie Craig iz Nacionalnog zemljopisnog društva. 

Možda te zanima... 'Zlarin bez plastike', otkrivamo kako teče ljeto na otoku gdje je plastika zabranjena Eko

Na ekspediciji će sudjelovati isključivo žene

U ekspediciji sudjeluju isključivo žene. "Posebno me raduje što ova ekspedicija uzdiže žene u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici širom svijeta kako bi nam pomogle da shvatimo kako se plastika kreće našim vodenim putovima i da na kraju pronađemo načine kako spriječiti da plastični otpad uđe u ocean“, rekla je Craig.

 | Author: Guliver Shutterstock Foto: Guliver Shutterstock
 

Bangladeš je prva zemlja na svijetu koja je 2002. godine zabranila upotrebu vrećica za jednokratnu upotrebu, ali plastika godišnje čini 8% njihova nacionalnog otpada. U Indiji je premijer Narendra Modi obećao blizu 3 milijarde dolara za čišćenje Gangesa, koje bi trebalo biti završeno sljedeće godine. Ipak potrošen je samo djelić proračuna, pokazuju službene brojke, a u mnogim dijelovima rijeke razine zagađenja su više nego kad je čišćenje počelo 2015. godine.

Savjest je probuđena, ima nade!

Unatoč tome, i Jambeck i Koldewey nadaju se da će podaci koje prikupe imati pozitivan utjecaj jer se tim National Geographica usredotočuje na izgradnju rješenja i s lokalnim i nacionalnim partnerima s ciljem stvaranja dugoročnih promjena.

"Ne pokušavamo demonizirati plastiku, ona ima ogromnu ulogu u društvu, ali kad pogledate kakve posljedice izaziva jasno je da se mora puno toga poduzeti. Radeći na problemu plastičnog onečišćenja dugi niz godina, ono što me ohrabruje su pozitivni trendovi, čini se kao da sada imamo više energije i vremena za promjene jer postoji ambicija na najvišim razinama vlasti, a to omogućuje mnogim skupinama da se same promjene", kaže Koldewey.

Možda te zanima... Kako je plastika postala veliki izvor zarade i nepresušan izvor otpada Kolumne

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.