Eko Mijenjam se na zeleno! 12. studenoga 2021.

Može li se reći da je klimatski samit u Glasgowu bio uspješan?

Foto: shutterstock Danas je završni dan klimatskog samita COP26 u Glasgowu

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Danas je završni dan klimatskog samita COP26 u Glasgowu u planu je da se dokumenti s postignutim dogovorima potpišu tijekom vikenda o čemu ćemo naknadno izvijestiti. Za sada nijedan dokument nije potpisan.

Glavni cilj ovog samita bio je ograničavanje globalnog zagrijavanja na 1,5 stupnjeva C, piše piše BBC, odnosno kako iz minute u minutu izvještavaju reporteri koji se nalaze u Glasgowu kažu da još nije jasno hoće li se to i dogoditi. "Postignut je ogroman napredak. Čini se da su zemlje spremne na češće klimatske sastanke, a ne svakih pet godina kao što je bilo do sada. Zajednička američko-kineska deklaracija o suradnji kako bi se učinilo više, uključujući smanjenje metana koji je snažan staklenički plin, ohrabrila je mnoge. Ali vrag je u detaljima.

 
 

Stručnjaci su upozorili da je američko-kineska izjava politički simbolična te da ne sadrži detalje. Pregovori na  COP-u sada su stvarno napeti. Postoje velike svađe oko postupnog ukidanja subvencije za ugljen i fosilna goriva. Drugi veliki spor je oko kritičnog pitanja financija. Siromašnije se nacije još uvijek bore na tri fronte – snažnije obveze za mjere prilagodbe, obveze da će nastaviti raditi na sporazumu koji će im nadoknaditi gubitak i štetu uzrokovanu klimatskim promjenama te osigurati udio prihoda koji generira globalno tržište ugljika", piše BBC.

 
 

Simon Stiell, ministar za klimu države Grenade rekao je da sa zadrškom vjeruje kako se sporazum može postići jer se u ovom trenutku radi minimalno kako bi se postiglo 1,5 stupnjeva C.

Više od 99,9 % znanstvenika slaže se da su klimatske promjene uglavnom uzrokovali ljudi, prema studiji Sveučilišta Cornell. IPCC izvješće iz kolovoza ove godine pokazalo je da ljudska aktivnost mijenja klimu na neviđene i ponekad nepovratne načine. Utvrđeno je da je ljudski utjecaj (90 %) glavni pokretač globalnog povlačenja ledenjaka od 1990-ih i smanjenja arktičkog morskog leda. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Gutteres rekao je da su dokazi "nepobitni" i da su crvena zastava za čovječanstvo.

Naš partner HEP, do kraja 2030. godine ukupno planira imati oko 700 MW snage u vjetroelektranama i sunčanim elektranama te za 50 posto veći udio obnovljivih izvora u vlastitom proizvodnom miksu. HEP se mijenja na zeleno, možeš i ti! Više saznaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.