Eko Mijenjam se na zeleno! 11. studenoga 2021.

Neočekivani klimatski sporazum Kine i SAD-a budi nadu

Foto: shutterstock Aktivisti i političari oprezno su pozdravili neočekivanu američko-kinesku deklaraciju koja je obećala jačanje suradnje po pitanju klime

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Aktivisti i političari oprezno su pozdravili neočekivanu američko-kinesku deklaraciju koja je obećala jačanje suradnje po pitanju klime. EU i UN opisali su taj potez kao ohrabrujući i važan korak, no Greenpeace je rekao da obje zemlje moraju poduzeti konkretne mjere.

SAD i Kina dva su najveća svjetska emitera CO2. Rekli su da će zajedno raditi na postizanju cilja temperature od 1,5 C postavljenog u Pariškom sporazumu iz 2015. godine. Znanstvenici kažu da će ograničavanje porasta globalne temperature na 1,5 stupnjeva C pomoći čovječanstvu da izbjegne najgore klimatske utjecaje. To se uspoređuje s predindustrijskim temperaturama. Iako je u posljednjem obećanju malo detalja, analitičari kažu da je to prešutno priznanje Kine da kriza zahtijeva hitnu pozornost i da će igrati veću ulogu u suočavanju s globalnim izazovom, piše BBC.

To su dva globalna rivala objavila u srijedu na klimatskom summitu COP26 u Glasgowu, koji službeno završava u petak. Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden i njegov kineski kolega Xi Jinping održati virtualni sastanak već sljedeći tjedan. Prema riječima kineskog izaslanika za klimu, deklaracija je dogovorena nakon 30-ak sastanaka sa SAD-om u posljednjih 10 mjeseci. Obvezuje se na blisku suradnju na smanjenju emisija, dok će se zajednička radna skupina također "redovito sastajati kako bi se pozabavila klimatskom krizom" tijekom sljedećeg desetljeća. Reakcija na iznenadni sporazum bila je uglavnom pozitivna, ali stručnjaci i aktivisti upozorili su da se sada moraju donijeti politike koje će podržati obećanja.

Kina i SAD proizvode više od 40 posto ukupnih emisija CO2

Genevieve Maricle, direktorica američke klimatske politike u WWF-u, rekla je da je objava pruža "novu nadu" da bi se granica od 1,5 C mogla postići. No, dodala je: "Također moramo biti jasni u pogledu onoga što je još potrebno, ako dvije zemlje žele postići potrebna smanjenja emisija u sljedećih devet godina". Međunarodna izvršna direktorica Greenpeacea Jennifer Morgan upozorila je da Kina i SAD trebaju pokazati veću predanost postizanju klimatskih ciljeva. Bivši australski premijer Kevin Rudd, koji je predsjednik Azijskog društva koje radi na globalnim sporazumima o klimatskim promjenama, rekao je za BBC da sporazum "nije promijenio igru", već je bio veliki korak naprijed. "Trenutno stanje geopolitike između Kine i Sjedinjenih Država je užasno pa je važna činjenica da se dogodio ovaj sporazum između Washingtona i Pekinga upravo sada", rekao je.

Glavni kineski pregovarač o klimi Xie Zhenhua rekao je novinarima da o klimatskim promjenama postoji više dogovora između Kine i SAD-a nego razilaženja. Kina je ranije ovog tjedna odbila pridružiti se sporazumu o ograničavanju metana - štetnog stakleničkog plina, ali se umjesto toga obvezala razviti "nacionalni plan" za rješavanje tog problema.

John Kerry, američki izaslanik za klimu, rekao je da je suradnja na području klime od vitalnog značaja, iako SAD i Kina imaju mnogo razlika. "Svaki korak je sada važan i pred nama je dugo putovanje", rekao je. Kina je najveći svjetski emiter ugljičnog dioksida, a slijedi je SAD. U rujnu je Xi najavio da će Kina težiti neutralnosti ugljika do 2060., s planom da dosegne vršne emisije prije 2030. godine. SAD cilja postizanje nule do 2050. godine. Kina i SAD proizvode više od 40  posto ukupnih emisija CO2, piše BBC.

Naš partner HEP, do kraja 2030. godine ukupno planira imati oko 700 MW snage u vjetroelektranama i sunčanim elektranama te za 50 posto veći udio obnovljivih izvora u vlastitom proizvodnom miksu. HEP se mijenja na zeleno, možeš i ti! Više saznaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.