Eko 602 prikaza 28. svibnja 2010.

Morsko varivo od omage

Kuhar-Omaga
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naš instruktor preživljavanja Anton Rudan u četvrtoj epizodi vodi nas na otok Lošinj u potragu za omagom. Donosimo ti recept za varivo od omage koje ćemo ovoga puta pripremati na jedrilici

'Lošinj je pravo carstvo samonikog bilja, a u proljeće ovdje raste 1000 raznih biljaka za jelo', kaže Anton dok s ekipom skipera plovi prema otoku.

'Postoje biljke koje rastu isključivo na slanom tlu, a jedna od biljaka je omaga - biljka iz porodice lobodnjača koja ima neobičan oblik i izgled. Nema razvijene listove, ali grane su joj mesnate i sočne. Za jelo se jedu isključivo mlade stabljike koje se lako trgaju'.

Bogata kalijem i vitaminom C

U Engleskoj i Francuskoj omagu dosta koriste za jelo, dok je kod nas manje poznata.

'Nakon što uočiš grm, na mjestima gdje je mekano otrgni stabljike. Omaga je bogata natrij kloridom, magnezijom, kalijom, jodom, bromom, vitaminom C i karotinom', otkrio je Anton.

Nauči kako pripremiti pitu od koprive...

Recept

Sastojci za varivo

  • 1 g krumpira
  • 300 grama omage
  • 500 g mrkve 
  • kurkuma
  • mažuran
  • bosiljak
  • origano
  • sol
Lepinje
  • 1 kg brašna
  • dva praška za pecivo
  • 2 žličice soli
  • voda

Pomiješaj kilogram brašna i dva praška za peciva, te dodaj dvije žličice soli i vodu.

Umijesi tijesto, a dasku malo pobrašni i tijesto razvuci na centimetar debljine. Tijesto razreži na rombove, a sredinu izbodi nekoliko puta vilicom.

Na tavu stavi ulje i lepinje dodaj na vruće ulje. Kada su gotove izvadi ih da se ocijede. Na kraju stavi žlicu soli, malo kurkume za okus i boju i sve dobro izmiješaj i pusti da se pirja nekoliko minuta. Dodaju se još origano, bosiljak i mažuran.

Na kraju se dodaje glavni sastojak - omaga. Kada zakuha miče se s vatre. Višak ulja odlij, a na pola deci stavi mrkvu i krumpir u tavu. Dodaj maslinovo ulje.

Bilje iz šumske kuhinje, kao i još stotinjak vrsta, za tebe i tvoje zdravlje već 20 godina ubire i po svojim recepturama miješa Suban d.o.o. (Proizvodnja Strmec, Galići 8, 10434 Strmec Samoborski, 01 3335 200, 01 3324 384)

Šumskog kuhara možeš pratiti i na 24sata TV-u.

Više info na: www.lovacnabilje.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.