Eko Eko dom 04. travnja 2017.

Mogu li se kućni ljubimci razboljeti iz čiste empatije?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tvoje raspoloženje i emotivno stanje itekako utječe na raspoloženje tvog ljubimca. Životinje koje provode mnogo vremena s vlasnicima, posebno psi i mačke, razvijaju snažnu emotivnu vezu s osobom koja o njima brine. Upravo zato se prilagođavaju emotivnom stanju vlasnika.

Osim na nekoliko osnovnih, uvijek istih, glasovnih naredbi, životinje se uvelike oslanjaju na neverbalne komunikacijske znakove koje im šaljemo svojim držanjem, tonom glasa, izrazima lica.

Evo kako to izgleda kada medvjedić napadne čovjeka

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Njuh je primarno osjetilo mački i psu. Onako kako ti u zraku možeš namirisati nadolazeću kišu, tako oni nanjuše stres kojeg tvoje tijelo emitira. To im govori da nešto nije u redu, iako ne znaju što.

Njihova reakcija je zapravo slična našoj u djetinjstvu. Sjeti se kako su ti roditelji nekada bili nervozni i iako ti nisu rekli što se događa, osjećala si tu njihovu nervozu. Znala si da nešto nije onako kako treba biti.

Zaštitnički instinkt

Uzmimo za primjer da imaš psa. Dakle, došla si doma i bila si nervozna jer si vidjela bivšeg dečka s novom curom pa ti je to malo pokvarilo dan. Sve u svemu, ništa strašno. Ti to znaš, ali tvoj pas ne zna.

On vidi da si uznemirena i zaključuje da si pod nekom prijetnjom, da je tvoja sigurnost ugrožena. Izvedeš li ga tada u šetnju, vjerojatno će više no inače lajati na prolaznike i druge pse, posebno one koji ti se približe. On te želi pod svaku cijenu zaštititi  | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tjedan dana plaćenog godišnjeg odmora za nabavljanje psića

Isto tako, ako se ljubimac nalazi u destruktivnoj okolini, u kojoj su svađe česte, i on će postati agresivan ili ćudljiv. Možda će puhati na sve koji mu se približe, možda neće jesti, a možda čak i uništi neki komad namještaja. Nije čudno ni da se nakupljeni stres odrazi na njihovo fizičko zdravlje, pa se pojave problemi s dlakom, kožom ili mjehurom.

Nervoza zbog ljubimca

Ponekad na životinju prenesemo nervozu koju osjećamo upravo zbog nje same, primjerice kada primijetiš da se tvoj ljubimac neobično ponaša i zabrineš se. Time dodatno pojačavaš već postojeću nervozu, pa nesvjesno možeš i pogoršati stanje ili ponašanje svog krznenog prijatelja.

6 tajnih iscjeljiteljskih moći mačaka

Pokazalo se da strah i nervoza koju vlasnik širi na ljubimca može negativno utjecati na njegovu sposobnost zacjeljivanja, pa čak i umanjiti učinkovitost neke terapije ili tretmana.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Bolesni zajedno

Iako ne postoji objašnjenje za tu pojavu, veterinari se često sreću sa slučajevima u kojima životinja razvije iste zdravstvene probleme koje ima i njen vlasnik, i to ubrzo nakon vlasnika.

Pasta od kurkume za pse koja im pomaže ublažiti bolove

Naravno, uzrok može biti i u zarazi istim toksinom, ali teško je ne posumnjati u mogućnost da je na djelu ekstremna empatija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.