Eko 07. travnja 2022.

Mještani otkrili u čemu turisti najviše griješe kad dođu u njihovu zemlju

Najčešće greške turista
Foto: shutterstock Ponekad turisti odlaze na put bez da upoznaju kulturu i pravila zemlje koju posjećuju pa se neugodno iznenade
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogi turisti se na svojim putovanjima pokušavaju uklopiti i biti dio lokalnog stanovništva, ali često rade greške jer ipak nisu toliko dobro upoznati s kulturom i zemljom koju posjećuju. Neki neće ni shvatiti da su nešto pogrešno učinili sve dok njihovo putovanje ne završi

Srećom, uz malo istraživanja i uvide lokalnog stanovništva, svatko može izbjeći neke od očitijih pogrešaka. Upravo zbog toga, jedan je putnik otišao na online forum Reddit i zamolio mještane da podijele uobičajene pogreške koje posjetitelji čine. Tema je bila vrlo popularna s više od 6700 komentara diljem svijeta. Evo nekoliko pogreški koje su uočili mještani.

Najčešće pogreške turista

Turisti često podcjenjuju koliko je skup život u Norveškoj. Jedan Norvežanin primijetio je kako se turisti neugodno iznenade kad trebaju platiti pivo.

Ako posjećuješ Oxford, nemoj pitati mještane gdje je njihovo poznato sveučilište. Jedan mještanin rekao je da je sveučilište rašireno po cijelom Oxfordu te je sam grad kao jedan veliki sveučilišni kampus. To nije kao u SAD-u gdje su sveučilišta na jednoj jedinstvenoj lokaciji.

Mnogi podcjenjuju veličinu Australije te misle da mogu brzo doći od primjerice Sydneya do Brisbanea, a u stvarnosti vožnja autom od jedne do druge lokacije traje i do 12 sati.

Turisti se također iznenade i cijenama na Islandu, pogotovo u restoranima. Ako želiš proći jeftinije fokusiraj se na uličnu brzu hranu ili nađi smještaj u kojem sama možeš pripremati obroke.

Nemoguće je proći veći dio SAD-a u jednom posjetu. Osim ako nisi spremna izdvojiti tisuće dolara na vrlo koordinirane letove, nećeš vidjeti Kip slobode, Grand Canyon, Alamo, Hollywood i Yosemite Park u jednom tjednu. To je velika zemlja pa odaberi nekoliko država koje te najviše privlače i posjeti njih.

Čuvaj se taksista u Grčkoj koji su skloni naplatiti vožnju više nego što treba. Kako bi to izbjegla unajmi auto ili pitaj lokalno stanovništvo za tipične cijene taksija prije nego se odlučiš na vožnju s jednim.

Zimska odjeća usred ljeta na južnom dijelu Kanda je nepotrebna jer se tamo temperature kreću od 25 do 35 stupnjeva. Samo je na sjevernom dijelu vječni snijeg.

Mnogi putuju u Oslo kako bi vidjeli spektakularna polarna svjetla, ali ona su u stvarnosti predaleko od Osla koji se nalazi na jugu. 

U restoranima u Portugalu konobar će te poslužiti kruhom, maslinama ili nekim drugim grickalicama, ali će ti to i naplatiti ako pojedeš. Ako ih nećeš jesti, nećeš ni platiti. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Ako posjećuješ London, nemoj ometati Kraljevsku gardu. Oni nisu tamo da bi samo stajali u svojim poznatim šeširima i šutjeli, već su oni zaista vojnici koji će poduzeti drastične mjere ako za to bude potrebe.

Huston je poznat po roštilju, ali mještani kažu da je za najbolji potrebno otići van grada, najbolje do nekih nasumičnih mjesta koji se nalaze uz cestu.

U Kanadi je smrtni grijeh staviti kečap preko njihovog poznatog jela poutine (prženi kanadski krumpirići). Poutine je već prekriven umakom i skutom od sira, tako da kečap nije potreban.

Nemoj se iznenaditi ako će ti u Los Angelesu trebati 30 minuta do sat vremena duže do željene lokacije budući da su tamo stalne gužve na cestama. 

Hong Kong i Tajland poznate su južnoazijske lokacije, ali je Hong Kong puno skuplji i nije za turiste s naprtnjačom i malim budžetom.

Prilikom posjeta Marakešu, nemoj rezervirati hotelsku sobu već odaberi tradicionalnu marokansku kuću izgrađenu oko vrta ili rijad. Rijad je jedinstven i gostoprimstvo je super jer ti vlasnici ili osoblje mogu pokazati kako da se snađeš u njihovim užurbanim četvrtima.

Mnogi posjećuju Ujedinjeno Kraljevstvo zbog Londona, ali gradovi na moru kao što su Cornwall, Devon, Dorset i još mnogi  drugi imaju jedinstveni šarm. 

Top destinacije za svaki horoskopski znak Možda te zanima... Top destinacije za svaki znak zodijaka u 2022. Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.