Eko 31. svibnja 2022.

Mentalno zdravlje kao kretivni proces: dramske radionice s mladima

Foto: Promo Program dramskih radionica traje do kraja godine, kroz pet zasebnih ciklusa, s pet različitih dramskih pisaca, psihologom, redateljem i profesionalnim glumcima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kazališna družina KUFER nastavlja s realizacijom projekta „Mentalno zdravlje kao kreativni proces: dramske radionice s mladima“ u suradnji s partnerima SPID-om, BoliMe i KunstTeatrom!

Program dramskih radionica traje do kraja godine, kroz pet zasebnih ciklusa, s pet različitih dramskih pisaca, psihologom, redateljem i profesionalnim glumcima.

Namijenjen je mladima u dobi od 18 do 25 godina, radionice su besplatne, a broj polaznika je ograničen, stoga se prijavite što prije putem linka za prijavu! Više informacija o projektu doznajte na linku www.mzkp.hr!

Radionice se u cijelosti održavaju online, dva puta tjedno u večernjem terminu. Svaki pojedinačni radionički proces traje dva mjeseca, a kroz taj dvomjesečni ciklus vodi vas redatelj i dramaturg Ivan Penović uz još jednog suvremenog dramskog autora i dvoje glumaca te uz stručnu podršku psihologa Mihaela Kozine. Dramski pisci Ivana Vuković, Ivor Martinić, Nikolina Rafaj, Ivana Đula i Anita Čeko svakog će polaznika uputiti u kreativni proces dramskog pisanja, pružiti alate za kreiranje dramskog lika i naučiti kako vlastite dvojbe, razmišljanja i emocije prenijeti na papir i pretvoriti u scensku situaciju ili novi dramski tekst. Fokus radionice bit će na vježbama dramskog pisanja i na analizi predloška.

U sigurnom okruženju i uz stručnu umjetničku i psihološku pomoć polaznici će proći dvostruki proces – rastvaranje polazišnog teksta, predloška ili ideje te stvaranje novog teksta na temelju vlastitog iskustva. Scensko postavljanje novonastalog teksta u formi je koncertnog čitanja u kojem sudjeluju dva glumca i redatelj, a tekst se postavlja na sceni KunstTeatra.

"Spoj diskusija o mentalnom zdravlju i kreativnog dramskog pisanja pokušavali smo izvesti što suptilnije, bez nametanja mentalnog zdravlja kao primarne teme kreativnog pisanja, već kao alatku pri razvoju i pripremi za početak pisanja. Razmišljanje o sebi i onima i onome što nas okružuje u velikoj se mjeri podudara sa početnim fazama procesa pisanja, posebno pri razradi i razmišljanju o karakterima, odnosima i problemima likova", rekao je dramaturg, redatelj i glavni voditelj radionica Ivan Penović.

 | Author: Promo Foto: Promo Osim na dramskim radionicama, polaznici će imati priliku sudjelovati i u tri participativne tribine „PRIČAMO x mzkp.hr“ koje će voditi stručnjaci iz područja mentalnog zdravlja mladih

Polaznici se mogu prijaviti na jedan od preostalih ciklusa radionica:

  • ciklus – od 31. svibnja do 9. srpnja 2022. (Nikolina Rafaj)
  • ciklus – od 16. kolovoza do 24. rujna 2022. (Ivana Đula)
  • ciklus – od 4. listopada do 12. studenog 2022. (Anita Čeko)

"Ponosna sam što smo u startu imali hrabrosti doći do koncepta radionice koji nije svakodnevan, koji je svojevrstan hibrid učenja i diskutiranja o temama mentalnog zdravlja koje nas se svih tiču, a o kojima ne znamo svi razgovarati i nečeg istovremeno specifičnog i vrlo slobodnog kao što je dramsko pisanje koje može i ne mora imati veze s onim što usvajamo o mentalnom zdravlju s Mihaelom Kozinom", komenitrala je dramaturginja Ivana Vuković.

Osim na dramskim radionicama, polaznici će imati priliku sudjelovati i u tri participativne tribine „PRIČAMO x mzkp.hr“ koje će voditi stručnjaci iz područja mentalnog zdravlja mladih, a moderator tribina mladi je glumac Adrian Pezdirc, ujedno i jedan od osnivača inicijative BoliMe.  Dvije su se već održale s gostima psihijatrima Hrvojem Handlom i Tihanom Jendičko, dok je iduća na rasporedu 27. rujna 2022. u 19 sati i na kojoj će gost biti psiholog Boris Jokić. Prijave na tribine dostupne su na istom linku, a na njima mogu sudjelovati baš svi.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Prijave na radionice i tribine su otvorene! Prijavi se, napravi scenu, nije drama!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.