Eko 05. siječnja 2012.

Matt Damon - dobri zeleni duh Hollywooda

Matt_Damon
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čist zrak, čista voda i čista hrana tri su stupa zdravoga okoliša, a glumac i scenarist Matt Damon u njihovom očuvanju igra značajnu ulogu. Pritom se dijelom služi pustolovnim temperamentom svog akcijskog lika Jasona Bournea, a dijelom lukavošću u stilu talentiranog gospodina Ripleyja iz istoimenog filma

Istaknuti filantrop Damon (41) upregnuo je svoj zvjezdani status temi od goruće važnosti, ali o kojoj javnost nije dovoljno osviještena. Ta je tema globalna nestašica čiste vode, osobito u Africi. Svaka čast Oscarom ovjenčanom ljepotanu što koristi svoju slavu i utjecaj da bi podigao javnu svijest o zanemarenim problemima, iako svjestan da mu to neće donijeti nove uloge niti mu zajamčiti veće honorare.

Stavljajući svoju slavu u službu općeg interesa, povećao je izglede da će svjetski politički vođe i tajkuni uvidjeti kako su pitanja za koja se on zalaže od globalne važnosti. Za te je zasluge internetski magazin The Daily Green Damonu dodijelio nagradu Green Heart (Zeleno srce) za 2011., namijenjenu javnim ličnostima koje se bore za očuvanje okoliša.

Voda i pravda za ugrožene

Kao što navodi The Daily Green, Matt Damon je suosnivač H2O Africi, organizacije za promicanje zdravlja, ljudskih prava, političke stabilnosti, održivoga razvoja i zaštite okoliša kroz projekte čiste vode. Organizacija se 2009. spojila s WaterPartners u namjeri da stvori Water.org koji ujedinjuje moderne tehnologije, mikro-zajmove i utjecaj slavnih u globalnoj akciji.

Ciljevi te akcije su kopanje bunara, očuvanje vodoopskrbe i zalaganje za pravdu diljem svijeta, posebno u regijama zahvaćenim nevoljama, kao što je potresom pogođeni Haiti.

Budući da je aktivan i u političkim i humanitarnim pitanjima, kao što je genocid u sudanskoj regiji Darfur, Damon se pokazuje kao neuobičajeno obrazovana i upućena holivudska zvijezda.

Ovog će proljeća, kao dodatak svojoj eko-osviještenosti, nastaviti priču u ulozi domaćina i pripovjedača u Putovanju na planet Zemlju, predstavljajući rad originalnog stručnjaka za pitanje okoliša Lestera Browna, autora knjige "Plan B", kao i niza drugih vodećih ekoloških mislilaca. Uz Damona, ne samo što će milijuni biti upoznati s problemima, već će i rješenja doći bliže ostvarenju.

I ti možeš krenuti zelenim koracima popularnog glumca. Kako uštedjeti i pritom pomoći okolišu, možeš pročitati na portalu pametnakuna.hr.

Foto: Mehdi Taamallah/Press Association/PIXSELL

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.