Eko Eko dom 01. svibnja 2017.

Mame s ljubimcima rađaju zdravije bebe?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici kažu kako ne treba dvojiti treba li imati bebu i kućnog ljubimca. Oni mogu pozitivno utjecati na bebino zdravlje čak i prije nego se rodi. To je pokazala studija rađena na Sveučilištu Alberta u Kanadi, u koju su uključili 700 novorođenčadi i njihovih majki, a trajala je 3 godine.

Htjeli su dokazati utjecaj kućnih ljubimaca na zdravlje ljudi, posebno djece, koja s njima žive. U studiju nisu bile uključene samo mame i bebe koje žive s ljubimcima, već i oni koji ih nemaju, ili su ljubimci s njima živjeli prvih nekoliko mjeseci bebina života.

Čak su u obzir uzeli i zaključke mama koje su za vrijeme trudnoće bile u svakodnevnoj blizini kućnih ljubimaca, ali ih, kad je beba došla, više nije bilo u blizini.

Mogu li se kućni ljubimci razboljeti iz čiste empatije?

U stolici beba izloženih ljubimcima pronašli su dvije korisne crijevne bakterije, koje smanjuju pretilost i alergije. Imale su ih čak i one bebe koje su samo u trbuhu boravile u blizini kućnih ljubimaca.

Mačje predenje snižava stres i ujednačava disanje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.