Eko 20. travnja 2022.

Mačke znaju svoje i ime svog vlasnika, a mogu prepoznati i nadimke mačjih prijatelja

Foto: shutterstock Mačke navodno znaju svoje i ime svojih vlasnika
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Japanski istraživači promatrali su 48 mačaka koje su živjele s još najmanje dva kućna ljubimca, a otkrili su da mačke prepoznaju imena drugih mačaka i vlasnika.

Mačke se kao kućni ljubimci ne smatraju pretjerano društvenima ili prijateljskima, ali novo istraživanje je pokazalo da su mačke manje sebične nego što se čini jer ne samo da znaju imena svojih vlasnika, već i imena svojih mačjih prijatelja. 

Japanski istraživači promatrali su 48 mačaka koje su živjele s još najmanje dva kućna ljubimca, bilo u obiteljskoj kući ili mačjem kafiću. Svaka mačka je čula snimku svog vlasnika kako doziva mačku s kojom su živjeli. Nakon snimke su prikazali mačkama ili sliku neke nasumične mačke ili sliku mačke u njihovom domaćinstvu. Devetnaest mačaka iz obiteljskih kuća dulje je gledalo u sliku kada nije bila prikazana mačka čije je ime dozvano, što je uobičajena reakcija ako se životinje iznenade.

Istraživači su također mačkama pokazali ili sliku njihovog vlasnika ili sliku njih samih kada su bile dozvane. Iako je 26 mačaka imalo sveukupno nešto lošije rezultate, mačke koje žive s većom obitelji dulje su gledale kada se slika i ime nisu podudarali. 

Autori istraživanja sa sveučilišta Kyoto rekli su da rezultati sugeriraju da mačke znaju imena jedna drugoj i potencijalno imena svojih vlasnika. "Mislimo da tu ulogu igra konkurencija među mačkama. Mačka može dobiti hranu kada vlasnik zove njezino ime, ali ne i kada doziva ime druge mačke", dodali su istraživači. Međutim, mačke se nikada ne natječu s ljudima u vrijeme obroka pa imaju manje razloga znati njihova imena. 

Možda te zanima... Znanstvenici potvrdili da su mačke dobre za zdravlje tvog srca Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.