Eko Eko dom 16. veljače 2017.

Mačje predenje snižava stres, ujednačava disanje i pomaže zacjeljivanju kostiju

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Recimo da imaš loš dan, sve što je moglo poći po zlu pošlo je. Napokon dolaziš doma, sjedneš na kauč i tvoja mačka ti se popne u krilo, namjesti i krene presti. Automatski te preplavi osjećaj smirenosti i opuštanja, a to je samo jedna od dobrobiti koju možeš dobiti od mačjeg predenja.

Mačke najčešće predu kada se brinu o mladima ili za vrijeme neke ugodne interakcije s čovjekom, poput maženja ili češkanja. Zbog toga se prvotno mislilo da mačke predu kada su sretne. Međutim, vremenom je primijećeno da mačke znaju presti i kada se oporavljaju od neke ozljede ili prolaze kroz neko traumatično iskustvo, poput odlaska veterinaru.

Od sada i mačke mogu piti vino

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Iako razlog predenja još uvijek nije točno poznat, očito je da ono ima neke blagotvorne učinke na mačku, posebice ako prede kada je ozlijeđena. Sukladno tome, logično je pitati se kako onda predenje utječe na zdravlje ljudi?

Iscjeliteljska moć mačaka

Mačke predu na frekvenciji između 40 i 120 Hz, što je raspon frekvencije za koji je dokazano da pozitivno djeluje na zdravlje.

Život s mačkom naspram života bez nje

Maženje mačke koja prede ti pomaže sniziti razinu stresa i ujednačava disanje. Interakcija s mačkom koja prede također snižava krvni tlak, a nedavne studije su pokazale da vlasnici mačaka imaju 40% manje šanse za dobivanje srčanog udara.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zašto čovjek voli slatko a mačke ne?

Vibracije izazvane predenjem pomažu kod liječenja infekcija i upala, kao i kod zacjelivanja kostiju. Za poboljšanje zdravlja kostiju najbolja je frekvencija između 25 i 50 Hz. Vibracije također pogoduju i zacjeljivanju tkiva, primjerice kod oporavka od ozljede ligamenata.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.