Eko Miss(ija) bez plastike 12. ožujka 2019.

Loša vijest: Mikroplastika je prisutna i u pivu

Pivo_1
Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada je riječ o zagađenju plastikom više nitko ne može zatvarati oči jer nisu samo neka tamo daleka mora i oceani zagađeni njome, prema izvještaju Plastic Pollution Solutions, Mediteransko more je itekako zagađeno plastikom.

Problem nije samo u tome što se plastika ne razgrađuje nego bioakumulacijom ulazi u naš prehrambeni lanac i tako utječe na zdravlje. Možemo biti vegetarijanci ili vegani, paziti da jedemo ekološki uzgojenu hranu, ali mikroplastika prodire u tlo u vodu i tu nema pomoći (osim da prestanemo zatrpavati Zemlju plastikom).

Ekološki znanstvenici u Institutu 5 Gyres nedavno su počeli testirati različite proizvode kako bi vidjeli koliko se kontaminacija mikroplastikom proširila. Utvrdili su da su sve njemačke pive koje su proučavali pozitivne na mikroplastiku.

Mnoge zemlje se već bore protiv jednokratne plastike pa su zabranile ili ograničile upotrebu jednokratnih plastičnih vrećica, slamki i štapića za uši. Jednokratnu plastiku ćemo zajedničkim naporima nadajmo se i uspjeti ograničiti, ali sada imamo novog neprijatelja, a to su različita pakiranja za proizvode od plastike. Primjerice čaše od papira za kavu za van su zapravo od plastike, odnosno njihovo dno je pojačano plastikom, a često i poklopci.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kako "postiti od plastike"?

Za neke stvari kao što su kondomi i higijenski ulošci iako su stvarno loši za okoliš, nije teško razumjeti zašto ih ljudi koriste i kupuju, ali za stvari koje se mogu lako zamijeniti ekološki prihvatljivijim poput plastičnih čaša ili boca i druge jednokratne plastike nema opravdanja kada se zna koliku nam štetu nanose.

Možda te zanima... Nova studija otkrila kako plastika razara ljudsko zdravlje Eko

Kršćanski se vjernici tijekom Korizme odriču neke određene vrste hrane ili pića, a po uzoru na njih svi bismo se trebali zadati neki period u životu i provesti ga u suzdržavanju od plastike. Neke od stvari koje bi trebala izbaciti tijekom "posta od plastike":

  • Ne kupuj i ne naručuj hranu pakiranu u plastičnim posudama.
  • Ne kupuj vodu u plastičnim bocama.
  • Ne kupuj grickalice u najlonski vrećicama.
  • Ne koristi jednokratnu plastiku uopće.
Jednom kada osvijestiš koliko plastike svaki dan prođe kroz tvoje ruke, bit ćeš neugodno iznenađena i možda se odlučiš i trajno izbaciti ili ograničiti upotrebu plastike. A kao što poslovica glasi - svako putovanje počinje prvim korakom, pa krenimo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.