Eko Eko dom 30. srpnja 2018.

Ubijen polarni medvjed jer je štitio svoj teritorij!

Foto: Twitter
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Burne je reakcije na internetu pokrenula fotografija ubijenog polarnog medvjeda koji je nastradao od hica jednog od članova posade kruzera, koji je pokušavao obraniti svog kolegu zaštitara od napada u norveškom arhipelagu Svalbard smještenom u arktičkom pojasu.

Čin i fotografija istog digli su burne reakcije na internetu jer je medvjed ubijen na svom prirodom prebivalištu, divljini, koja nije namijenjena da ju posjećuju ljudi. Otočje Svalbard sastoji se od 60% leda i netaknuto je, a 3 000 polarnih medvjeda, ugrožene vrste koja se tamo nastanjuje, premašuje broj stanovnika koji tamo žive. 

Na to su područje iskrcani putnici kruzera koji je u vlasništvu njemačke tvrtke Hapag-Lloyd Cruises, a čuvao ih je zaštitar, prema propisima u kojima se zahtijeva obavezna pratnja zaštitara u slučaju ovakvih izleta u divljinu i opasnosti od napada medvjeda. Nesretni je polarni medvjed krenuo prema zaštitaru jer ga je smatrao prijetnjom na vlastitom teritoriju. 

Pitanje je li ovakav prostor pogodan za turističke izlete, ili divljinu treba ostaviti divljini. Pogotovo zbog činjenice što je polarni medvjed postao ugrožena vrsta zbog klimatskih promjena koje je uzrokovalo čovječanstvo. Je li trebao platiti cijenu života i zbog naše razonode?

Možda te zanima... Šokantno: Ovako izgleda smrt od gladi, atrofiranje mišića polarnog medvjeda koji traži hranu Eko Možda te zanima... Službeno izvješće: velike pande više nisu ugrožena vrsta Eko

Glasnogovornik Hapag-Lloyd Cruises, Moritz Krause, pokajao se službeno u ime tvrtke i poručio kako "apsolutno žale zbog toga što se dogodilo" medvjedu, ali da je zaštitar djelovao u samoobrani. 

Zaštitar koji je bio napadnut nije u životnoj opasnosti te je samo zadobio lakše ozlijede glave saznajemo od The New York Times

Niti jedan od turista nije bio ozlijeđen. 

Uobičajena praksa u slučaju da se primijeti polarni medvjed je da zaštitar puca u zrak kako bi ga otjerao od broda i turista. U ovom slučaju, medvjeda nisu na vrijeme primijetili, što je dovelo do tragičnog događaja. 

Veliku je prašinu ovaj događaj digao na internetu, a javili su se korisnici diljem svijeta

Postavlja se moralno pitanje je li medvjeda trebalo ubiti samo zato što se ponašao kao divlja životinja, poput ove objave u kojoj se oglasila organizacija Extinction Symbol, koja se bori protiv izumiranja životinja:

Naišli su na brojne komentare o tome kako se treba gledati i na zaštitara, ali ne možemo zažmiriti na činjenicu da je ovaj slučaj posljedica ljudske neopreznosti i nemara koja guta divljinu i prirodu svakim danom sve više i više. Nadamo se da će ovo biti upozorenje svima da razmisle prije nego se odluče na slične pothvate u divljini. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.