Eko 06. prosinca 2022.

Kreće naplata plastičnih vrećica za voće i povrće, dolaze i nova pravila za povratnu ambalažu

Foto: Pexels Zbog pretjerane uporabe plastičnih vrećica za voće i povrće, više neće biti besplatne te će na njima biti istaknuto da se naplaćuju
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Još nije poznato koliko će se takve vrećice naplaćivati niti koliko će iznositi povratna naknada u eurima

Nakon što je ove godine zabranjena prodaja laganih plastičnih vrećica, stiže novi pravilnik koji bi plastični otpad trebao dodatno smanjiti. Vrlo lagane plastične vrećice za voće i povrće i dalje su ostale u uporabi, no i one su počele izazivati ekološki problem jer često završe razbacane po okolišu, piše 24sata. Zbog pretjerane uporabe takvih vrećica, više neće biti besplatne te će na njima biti istaknuto da se naplaćuju.

"Cijenu će odrediti sami trgovci, a smisao je smanjenje potrošnje i takvih plastičnih vrećica. One sada imaju oznaku 'koristite ih štedljivo'. Pokušalo se utjecati na navike potrošača. Međutim, sad će ta oznaka biti vidljiva da se vrećice naplaćuju, da kupci znaju da vrećicu moraju platiti", rekla je za HRT Sanja Radović, načelnica Sektora za održivo gospodarenje otpadom. Takav potez mogao bi pomoći kod kupaca stvoriti naviku korištenja višekratnih vrećica.

 | Author: Pexels Foto: Pexels Višekratna vrećica za voće i povrće

Nova pravila za povratnu ambalažu

Novim pravilnikom mijenjat će se i oznake na povratnoj ambalaži koje će od iduće godine morati biti izražene u eurima. Dosadašnja povratna naknada iznosila je 50 lipa, a kako kaže Radović, iznos povratne naknade u eurima će se odrediti kada uredba stupi na snagu. Također će se sustav povratne naknade proširiti pa donjeg limita od dva decilitra više neće biti, a gornji limit će biti tri litre.

Po novim pravilima, oznaku za povratnu naknadu dobit će i mlijeko koje se prodaje u tetrapaku. “Naše tvrtke, vidimo, mahom se prilagođavaju situaciji kakva je trenutno i na tržištu tako da traže rješenja. Ono što vidimo da teže tomu da veći udio reciklata ugrađuju u svoj finalni proizvod. Danas na tržištu imamo situaciju da je ta cijena veća od osnovne sirovine”, rekla je za Poslovni dnevnik Ana Falak, direktorica Udruge kemijske industrije iz Hrvatske udruge poslodavaca.
 

Možda te zanima... ''Biorazgradive'' vrećice preživljavaju tri godine u tlu i moru Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.