Eko 12. svibnja 2020.

Krčenje Amazonije u 2020. drastično se povećalo, Brazil šalje vojsku

Foto: NAVESH CHITRAKAR/REUTERS/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vlada je u petak objavila da je u travnju naglo poraslo krčenje šuma u brazilskom dijelu Amazonije. Uništavanje šuma poraslo je za 64 posto u travnju u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju satelitski podaci svemirske agencije INPE.

Brazilski potpredsjednik Hamilton Mourao izjavio je u ponedjeljak da je počelo razmještanje vojske radi zaštite Amazonije, počevši od savezne države Rondonije uz granicu s Bolivijom. Predsjednik Jair Bolsonaro donio je prošli tjedan uredbu kojom dopušta angažiranje vojske, sličnu onoj iz prošle godine nakon razornih požara i pojačanog krčenja šuma.

Amazonija je najveća svjetska prašuma. Njezino očuvanje ključno je za ublažavanje globalnog zagrijavanja zbog apsorbiranja goleme količine stakleničkih plinova, navode znanstvenici.

Možda te zanima... Izašle tajne informacije: Brazilski predsjednik planirao uništavanje Amazone? Eko

Uništavanje 'pluća planeta' traje dulje od desetljeća i nastavlja se u 2020. Ekolozi za to krive desničarskog predsjednika Bolsonara koji potiče ilegalne drvosječe, rudare i rančera u toj regiji. Bolsonaro je obećao da će to područje razviti poticanjem poljoprivrede i rudarstva u zaštićenim područjima prašume.

Možda te zanima... Prosvjedi širom svijeta zbog odnosa brazilske vlade prema Amazoni Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.