Eko 30. rujna 2015.

Kravlje mlijeko - da ili ne?

Mlijeko_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U posljednje vrijeme puno je kontroverzi oko kravljeg mlijeka, a sve više osoba ima intoleranciju na laktozu. Udruga ''Prijatelji životinja'' iznosi svoje viđenje istine o mlijeku na jumbo-plakatima. Prijatelji životinja smatraju da svaki sisavac ima različit sastav mlijeka i njegova namjena je podizanje mladunaca vlastite vrste. Kravlje mlijeko nije jedini izvor kalcija, već ga možeš pronaći i u kelju, brokuli i prokulicama

Saznaj sve o intoleranciji na laktozu.

Istraživanja sa Harvarda

Stručnjaci iz Liječničkog odbora za odgovornu medicinu (PCRM) pozivaju se na 12-godišnje istraživanje sveučilišta Harvard, u kojem je sudjelovalo 78.000 žena. Istraživanje je pokazalo da su žene koje su pile mlijeko triput dnevno imale češće lomove kostiju od onih koje su ga pile rijetko. I istraživanje provedeno na starijim osobama u australskom gradu Sydneyju iz 1994. godine zaključilo je da je veća konzumacija mliječnih proizvoda bila povezana s povećanim rizikom od lomova. Kalcij je važan za zaštitu kostiju, ali važno ga je i zadržati u kostima. Biljna hrana bogata kalcijem sadrži i nutrijente koji su važni u borbi protiv raka, studije su to na koje se pozivaju iz Udruge ''Prijatelji životinja''.

Izračunaj koliko kalcija unosiš tjedno,

Potraži recepte za biljna mlijeka.

Nadutost, bolovi i mučnina

'Nepodnošenje mliječnog šećera laktoze izaziva nadutost, bolove i grčeve u trbuhu, proljev i mučninu. Istraživanja su pokazala da se, kao posljedica konzumiranja mlijeka i mliječnih proizvoda, javljaju i alergije, juvenilni dijabetes, začepljenje sinusa...

'Konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda potiče i mnoge bolesti povezane s intenzivnim i nemilosrdnim uzgojem krava u mliječnoj industriji. Neki mliječni proizvodi sadržavaju i alergene, masti, kolesterol, herbicide, pesticide, dioksine, antibiotike, krv, gnoj kao posljedicu upala vimena, bakterije i viruse. Važno je odmalena učiti djecu da im za zdrave kosti treba puno kretanja, sunca i kalcija. Škole bi trebale poticati djecu da jedu što više povrća iz kojeg će dobiti ne samo kalcij nego i druge korisne tvari, važne za zdrav rast i razvoj. Djeca zaslužuju i informaciju da su zdraviji biljni izvori kalcija, kao što su zeleno lisnato povrće, tofu, mahunarke, sušeno voće, sjemenke, proizvodi od soje i napitci kojima je dodan kalcij', poručuju iz Udruge ''Prijatelji životinja''.

Komentar nutricionistice Mirje Jošić

'Kategorizacija namirnica na one "dobre" ili "loše" prilično je nepravedna. Svaka namirnica sadrži sastojke za koje smatramo da čine dobro našem organizmu, kao i sastojke koji nisu sasvim poželjni u našoj prehrani. Iako povrće, voće i sjemenke sadrže kalcij, te namirnice obično osiguravaju i fitate, oksalate i prehrambena vlakna koji mogu otežati njegovu apsorpciju. Stvar je osobnog odabira hoćemo li konzumirati mlijeko, a odlučimo li ga ipak izbjegavati, pametnim planiranjem prehrane i raznovrsnošću možemo zadovoljiti sve tjelesne potrebe za kalcijem'.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.