Eko Pokaži ljubav svom ljubimcu! 27. travnja 2023.

Kratka abeceda zaštite ljubimaca za bezbrižnu igru u prirodi

Foto: Unsplash, Eric Ward

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S dolaskom toplijeg vremena boravak u prirodi s kućnim ljubimcem donosi pregršt radosti. Donosimo vam korisne savjete kako bi zaštitili svog kućnog ljubimca od potencijalnih opasnosti koje vrebaju te bezbrižno uživali u čarima prirode

S prvim danima proljeća i temperaturnim plusom jedva čekamo izići iz kuće te otići u malo dužu šetnju ili pak vikendom na izlet. Naravno da ćemo povesti i svog četveronožnog ljubimca koji nestrpljivo čeka istraživati livade, parkove, šume… Kako bi izlasci u prirodu prošli bezbrižno i veselo, treba se dobro unaprijed pripremiti.

Prilikom izleta u prirodu nikada nemojte ostavljati ljubimce same izvan vidokruga. Ako planirate šetnju na mjestima na kojima postoji bilo kakva opasnost (gusto raslinje, drugi psi, opasnost pada s visine i sl.), stavite ljubimca na povodac (stoga je dobro uzeti dugačak povodac).

Svakako ponesite sa sobom puno vode, a ako idete na dulji izlet, također ponesite i hranu (dobro je i uzeti neke poslastice ako trenirate psa, pa da ga odmah i nagradite). Ako je vani visoka temperatura (osobito ljeti), ograničite tjelesnu aktivnost.

Kako su zadnjih godina zime blage, to je idealno za razvoj raznih parazita koji mogu ugroziti naše ljubimce, tako da im prenesu razne bolesti, od kojih su neke čak i opasne po život! Stoga je prevencija od nametnika obavezna. Vaš ljubimac treba biti zaštićen od ektoparazita (buhe, krpelji, komarci) cijele godine, a osobito u vrijeme učestalih izleta u prirodu. Prilikom odabira antiparazitika, a u slučaju da idete na more, potrebno je staviti repelent koji ih štiti i od njih.

 | Author: Unsplash, Tadeusz Lakota Foto: Unsplash, Tadeusz Lakota

Najopasniji nametnici su krpelji, a zatim su tu buhe, pauši, uši, spomenuti papatači te dosadni komarci i muhe. Svi oni mogu prenijeti neke vrlo neugodne bolesti (neke čak i smrtonosne!), pa je pravodobna i kvalitetna zaštita obavezna. Također se nakon svakog izlaska preporučuje dobro pregledati svog ljubimca.

Bolesti koje prenose kukci:

  • Lajmska bolest (borelioza) - Prenose je krpelji, a najučestalija je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i od nje često obolijevaju i ljudi. Od pasa su najugroženiji oni koji često borave u šumi i gustom raslinju
  • Piroplazmoza - Ovu bolest prenose krpelji. Prisutna je cijele godine, ali učestalija je u proljeće i jesen. Piroplazmoza (babezioza) uzrokuje praživotinja iz roda Babesia koja nakon ugriza krpelja ulazi u krvotok ljubimca u kojem napada crvene krvne stanice i razara ih. Ukoliko se bolest ne uoči na vrijeme, može uzrokovati teške posljedice. 
  • Srčani ili potkožni crv - Prenose ga komarci. U Hrvatskoj je srčani crv dokazan u Istri i južnoj Dalmaciji, čest je i u Slavoniji, ali može se naći u gotovo čitavoj zemlji.
  • Lišmanioza - Bolest prenose papatači, a obično se nalaze na područje srednje i južne Dalmacije. Prenose se s jedne na drugu životinju, a i na čovjeka. Treba napomenuti da je to kod pasa kronična i neizlječiva bolest. Stoga treba i opet ponoviti koliko je važno redovito tretirati psa nekim od repelenata!
  • Pseća telazioza/očni crv - Prenosi ga vinska mušica i očituje se konjunktivitisom. Lako se liječi, a prevenira se antiparaziticima.

Antiparazitska sredstva

Pravodobna i pravilna primjena antiparazitskih sredstva najbolji je način zaštite od raznih bolesti koje prenose nametnici. Razlikujemo antiparazitska sredstva u obliku ampula, ogrlica, sprejeva i tableta.

 | Author: Unsplash, Joe Caione Foto: Unsplash, Joe Caione

ZOOCITY ima u svom asortimanu bogatu ponudu antiparazitskih sredstava za kućne ljubimce. Nude ogrlice za pse i mačke protiv nametnika, ampule te sprej. Ako često idete u prirodu sa svojim ljubimcem, odaberite ogrlicu protiv nametnika koja će mu pružiti konstantu zaštitu. Ako je tvoj ljubimac nešto mirnijeg karaktera i više voli šetnje gradom, ampula protiv nametnika odgovarat će njegovom načinu života. Sprej protiv nametnika osigurat će zaštitu vašem ljubimcu koji ne izlazi puno, ali će i pomoći u borbi protiv nametnika koji su ipak pronašli put do vašeg doma.

Zaštita od vanjskih nametnika za pse

Ogrlice

ZOOCITY ima u ponudi vrlo kvalitetne ogrlice koje uspješno štite od nametnika. Ogrlice se nose oko vrata, obavezno u kontaktu s kožom. Moraju se nositi cijelo vrijeme, ne smiju se skidati. Djelovanje im je više mjeseci, ovisno o proizvodu. Prikladne su za sve pse i kućne mačke.

Ogrlice za zaštitu od nametnika:

Scalibor ogrlica protiv vanjskih nametnika je ogrlica za pse protiv buha i krpelja koja umanjuje infestaciju pasa buhama tijekom četiri mjeseca, a krpeljima tijekom šest mjeseci.

Foresto ogrlica za pse učinkovito štiti od vanjskih nametnika 7-8 mjeseci na način da ih odbija i ubija..

Kiltix ogrlica za pse je veterinarsko-medicinski proizvod i koristi se za liječenje i prevenciju zaraze krpeljima i buhama u pasa. Nakon stavljanja ovratnika, učinkovitost protiv buha i krpelja traje do sedam mjeseci.

Bio ogrlica za pse posebno je formulirana za odbijanje vanjskih nametnika. Sadrži prirodne ekstrakte nima, stabla koje je poznato po svojim svojstvima odbijanja insekata i ulja lavande. Odbija buhe, krpelje i komarce. Trajanje djelatnih tvari u ogrlici je do tri mjeseca.

Canishield ogrlica za pse sadrži aktivnu tvar deltametrin. Deltametrin se iz ogrlice prenosi u potkožno masno tkivo te tako štiti od nametnika.

Herba Max antiparazitska ogrlica je ekološka antiparazitna ogrlica za pse. Nije toksična, a sadrži biljni ekstrakat koji potpuno odstranjuje buhe, krpelje i slične insekte. Potpuno je bezopasna za životinju. Proizvod je na bazi prirodnih ulja i ima ugodan miris. Ostaje efikasna i u dodiru s vodom.

 | Author: Unsplash, Roberto Nickson Foto: Unsplash, Roberto Nickson

Ampule

Ampule se nanose na kožu u međulopatičnom području. Prosječno trajanje im je mjesec dana. Prikladne su za pse koji nisu često u gustom raslinju, koji ne plivaju i koji se ne šamponiraju često.

Ampule za zaštitu od nametnika:

Vectra 3D ampula ubija i odbija krpelje, komarce i stajsku muhu te ubija buhe i odbija papatače, a djelotvorna je do četiri tjedna.

Advantix ampula za pse sprječava i suzbija infestacije pasa buhama i krpeljima, ima repelentni učinak na komarce, papatače te stajsku muhu, a djeluje do mjesec dana.

Fiprotec je ampula za sprječavanje infestacije buhama i krpeljima, a djeluje do mjesec dana.

Sprejevi

Sprej se nanosi na dlaku ljubimca, spreja se dok dlaka ne bude mokra. Nakon toga se pusti da se ljubimac osuši na sobnoj temperaturi. Nakon pravilnog nanošenja djeluje u prosjeku mjesec dana. Prikladan je za manje pse te štence.

Sprejevi za zaštitu od nametnika:

Beaphar Bio sprej za pse i mačke je sredstvo protiv vanjskih nametnika, točnije buha, krpelja te isekata poput komaraca. Sprej sadrži ekstrakt margose iz drveta neem, poznatog po djelovanju protiv buha, krpelja i komaraca. Lavanda ima ugodan miris i svojstva za odbijanje insekata. Sprej je pogodan za pse starije od 12 tjedana.

Beaphar Fiprotec sprej koristi se za sprječavanje infestacije pasa i mačaka buhama i krpeljima. Aktivna tvar je fipronil. Prenosi se u potkožno masno tkivo. Učinkovit je 24 sata od aplikacije.

Canina Petvital Bio Insect shocker prirodan je, višenamjenski proizvod za zaštitu kućnih ljubimaca i prostora protiv nametnika (buha, uši, krpelja), njihovih larvi i jajašaca. Uništava nametnike kroz samo par sati. Potpuno je neškodljiv, čak i prilikom stalne upotrebe. Ugodnog je mirisa i ne ostavlja tragove.

Tablete

Osim ampula, ogrlica i sprejeva, postoje i tablete protiv vanjskih parazita koje djeluju na način da ih ljubimac pojede, djelatna tvar odlazi u krvotok, a buha i krpelj moraju ugristi ljubimca kako bi ih djelatna tvar ubila. Negativna strana ovih preparata je ta što nemaju repelentni učinak, ne sprječavaju ugriz pa postoji mogućnost od prijenosa uzročnika koje krpelji nose u sebi.

Važno je napomenuti da, baš poput tableta protiv vanjskih nametnika, pojedine ampule i ogrlice također nemaju repelentni učinak. To su Kiltix ogrlica te Vectra Felis, Advantage i Fiprotec ampule. Ako se koristi neki od preparata koji nemaju repelentni učinak, dobro bi bilo kombinirati ga s preparatom na biljnoj bazi koji će osigurati repelenciju i smanjiti mogućnost ugriza te prijenosa uzročnika bolesti. Biljni preparati su Beaphar Bio ogrlica i sprej te Herba Max puder, ogrlica i sprej.

Zaštita od vanjskih nametnika za mačke

Ogrlice

ZOOCITY ima u ponudi vrlo kvalitetne ogrlice za mace. Ogrlice se nose oko vrata, obavezno u kontaktu s kožom. Moraju se nositi cijelo vrijeme, ne smiju se skidati. Djelovanje im je više mjeseci, ovisno o proizvodu. Prikladne su za sve mačke.

Foresto ogrlica za mačke učinkovito štiti od vanjskih nametnika 7-8 mjeseci na način da ih odbija i ubija.

Herba max antiparazitska ogrlica za mačke je ekološka ogrlica za mačke. Nije toksična, a sadrži biljni ekstrakat koji potpuno odstranjuje buhe, krpelje i slične insekte.

Bio ogrlica za mačke izvrsna je protiv buha, krpelja i komaraca. Ogrlica sadrži prirodne ekstrakte margose (neem), stabla koje je poznato po svojim svojstvima odbijanja insekata i lavande koja ima ugodan miris te svojstva odbijanja insekata. Zahvaljujući proizvodnom procesu ova ogrlica osigurava neprekidno otpuštanje prirodnih ekstrakata margose i lavande u krzno životinje.

 | Author: Unsplash, Jan Gustavsson Foto: Unsplash, Jan Gustavsson

Ampule

Ampule se nanose na kožu u međulopatičnom području. Prosječno trajanje im je mjesec dana. Prikladne su za kućne mačke, ali i one koje izlaze van.

Vectra felis je veterinarsko-medicinski proizvod koji se koristi kod mačaka za liječenje i sprječavanje infestacija buhama. Osim toga sprječava izlijeganje i razvoj buha u mačkinom okruženju. Jednom primjenom VMP Vectra Felis sprječava se pojava buha tijekom mjesec dana i prekida životni ciklus buha, čime se sprječava infestacija mačkinog okruženja tijekom tri mjeseca.

Advantage ampule koriste se za sprječavanje i suzbijanje invazije mačaka buhama i kao pomoć u liječenju i strateškoj kontroli alergijskog dermatitisa mačaka uzrokovanog buhama. Buhe na mački uginu u roku 24 sata nakon tretiranja. Jednokratnom aplikacijom sprječava se invazija mačaka buhama u sljedeća 3-4 tjedna.

Fiprotec spot on ampule koristi se za liječenje i sprječavanje infestacije buhama i krpeljima u mačaka. Zaštita od infestacije buhama traje 5 tjedana, a krpelji na životinji u vrijeme liječenja uginut će unutar 48 sati. Liječenje ne pruža zaštitu od nove infestacije krpeljima.

Sprejevi

Sprej se nanosi na dlaku ljubimca, spreja se dok dlaka ne bude mokra. Nakon toga se pusti da se ljubimac osuši na sobnoj temperaturi. Nakon pravilnog nanošenja djeluje u prosjeku mjesec dana. Prikladan je za mačke i mačiće već od 2 dana starosti.

Beaphar Bio sprej za pse i mačke je sredstvo protiv vanjskih nametnika, točnije buha, krpelja te isekata poput komaraca. Sprej sadrži ekstrakt margose iz drveta neem, poznatog po djelovanju protiv buha, krpelja i komaraca. Lavanda ima ugodan miris i svojstva za odbijanje insekata. Sprej je pogodan za mačke starije od 12 tjedana.

Beaphar Fiprotec sprej koristi se za sprječavanje infestacije pasa i mačaka buhama i krpeljima. Aktivna tvar je fipronil. Prenosi se u potkožno masno tkivo. Učinkovit je 24 sata od aplikacije.

Canina Petvital Bio Insect shocker prirodan je, višenamjenski proizvod za zaštitu kućnih ljubimaca i prostora protiv nametnika (buha, uši, krpelja), njihovih larvi i jajašaca. Uništava nametnike kroz samo par sati. Potpuno je neškodljiv, čak i prilikom stalne upotrebe. Ugodnog je mirisa i ne ostavlja tragove.

Tablete

Tablete protiv vanjskih parazita koje djeluju na način da ih ljubimac pojede, djelatna tvar odlazi u krvotok, a buha i krpelj moraju ugristi ljubimca kako bi ih djelatna tvar ubila. Negativna strana ovih preparata je ta što nemaju repelentni učinak, ne sprječavaju ugriz pa postoji mogućnost od prijenosa uzročnika koje krpelji nose u sebi. Tablete za vanjske nametnike potražite u ZOOCITYju.

Kada koristiti ampule, a kada ogrlice?

Kod mačaka koje žive u kući dovoljna će biti ampula protiv buha. Odličan primjer takve ampule je Vectra Felis. Ako ljubitelj ljubimca želi zaštitu i protiv buha i krpelja, može birati između ampule i ogrlice – preporuka ako mace povremeno izlaze van. Ako je maca većinom vanjska i često se kreće po grmlju i raslinju svakako odabrati ampulu jer će ogrlicu vrlo vjerojatno izgubiti. U tom slučaju obavezno odabrati zaštitu i protiv buha i protiv krpelja. Odabir ampule protiv buha i krpelja je Fiprotec, dok je ogrlica s istim djelovanjem Foresto.

Kod pasa koji nisu pretjerano aktivni, kreću se većinom po gradu i parkovima, dovoljna će biti ampula. Odličan odabir ampule je Vectra 3D. Kod pasa koji su jako aktivni, često su u šetnjama po livadama, šumama, idu na planinarenja i sl., svakako je bolji odabir ogrlica. Ogrlica će biti bolji odabir i ako se psa često kupa šamponom ili ako često pliva u rijekama, jezerima ili moru. Odličan odabir ogrlice je Scalibor.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.