Eko Miss(ija) bez plastike 21. svibnja 2019.

Promjena terminologije: Klimatske promjene su prerasle u klimatsku krizu koja opasno pogađa cijeli svijet

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici i organizacije koje se bave klimatskim promjenama pa čak i UN sve više mijenjaju svoju terminologiju i koriste jači jezik kako bi upozorili na situaciju u kojoj se nalazimo.

Slavni Guardian počeo koristiti novi pojam: klimatska kriza

Slavni Guardian je također počeo koristiti nove pojmove koji točnije opisuju ekološku krizu s kojom se svijet suočava. Umjesto 'klimatskih promjena' koriste pojmove 'klimatska kriza ili slom', a umjesto o 'globalnom zatopljenju' sad se govori o 'globalnom zagrijavanju'.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, António Guterres, govorio je o 'klimatskoj krizi' još u rujnu prošle godine, napominjući: 'Suočavamo se s izravnom egzistencijalnom prijetnjom'. Klimatski znanstvenik prof. Hans Joachim Schellnhuber, bivši savjetnik Angele Merkel, EU te papa Franjo također koristi jači izraz 'klimatska kriza'.

Dva značajna izvješća svjetskih znanstvenika podigla ljestvicu opasnosti

Ljestvica opasnosti od klimatske i ekološke krize je podignuta nakon otkrivanja dva značajna izvješća svjetskih znanstvenika. U listopadu prošle godine je tako izviješteno da do 2030. emisije ugljičnog dioksida moraju biti prepolovljene kako bi se izbjegli još veći rizici od suše, poplava, ekstremne vrućine i siromaštva za stotine milijuna ljudi. U svibnju su pak znanstvenici priopćili da je ljudsko društvo ugroženo ubrzanim uništenjem divljih životinja i uništavanjem ekosustava koji podržavaju sav život na Zemlji.

Redakcija missZDRAVE poziva da se i vi uključite u različite akcije i incijative te pronađete svoj način borbe protiv onečišćenja našeg okoliša. Mi smo već krenuli, upozoravamo na "plastičnu" krizu i svaki dan donosimo nove članke, intervjue, emisije, reportaže i vizuale na našim društvenim mrežama u velikom projektu Missija bez plastike.

Plastika_Ekologija1 Možda te zanima... U Europi u petak kreće jednotjedni Plastic Attack, hoćeš li se pridružiti? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.