Eko Miss(ija) bez plastike 21. svibnja 2019.

U Europi u petak kreće jednotjedni Plastic Attack, hoćeš li se pridružiti?

Plastika_Ekologija1

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prvi 'Plastic Attack' održao se u ožujku prošle godine u britanskom lancu Tesco, a kada su građani organizirano ostavljali svu nepotrebnu plastičnu ambalažu pred izlazom trgovina.

Nakon toga je akcija poprimila globalni karakter te se istovremeno održala u pedesetak zemalja svijeta, od Francuske i Nizozemske, preko Sjedinjenih Američkih Država i Kanade do Perua i Južne Koreje.

Nažalost, situacija se od tada nije previše promijenila, a onečišćenje okoliša plastikom i dalje predstavlja jedan od gorućih globalnih problema. Stoga ove godine desetak francuskih udruga poziva građane na borbu protiv plastike u periodu od 24. svibnja do 1. lipnja, a akcije se osim u Francuskoj u istom vremenu najavljuju u Belgiji, Švicarskoj i Maroku.

Od 1950. godine do danas, proizvedeno je 8,3 milijarde tona plastike, a ta je količina jednaka težini čak 822.000 Eiffelovih tornjeva ili 80 milijuna kitova, navodi Le Monde. Također, podaci pokazuju da je reciklirano svega 9 posto dosad proizvedene plastike, a 12 posto spaljeno, dok je 79 posto plastičnog otpada završilo na odlagalištima ili u okolišu. Nažalost, mora i oceani te biljni i životinjski svijet trpe najveće posljedice zbog našeg neodgovornog, prekomjernog korištenja plastike za jednokratnu upotrebu.

Poziv na tjedni bojkot i akcije čišćenja

Udruge pozivaju građane da u razdoblju od 24. svibnja do 1. lipnja krenu zajedno u borbu protiv prekomjerne proizvodnje i korištenja plastike i to kroz organizirane akcije bojkota određenih proizvoda i proizvođača, akcije čišćenja, kao i sudjelovanje na prosvjedima. Ujedno se poziva kompanije poput Nestléa, Unilevera, Procter & Gamblea, Coca-Cole i Pepsi Cola da prestanu proizvoditi plastiku za jednokratnu upotrebu, a od zakonodavaca zahtijeva da donesu zakone koji takvu proizvodnju zabranjuju.

Sve aktivnosti navedene su na stranicama Boycott Citoyen, a građani mogu odabrati svoju misiju i prijaviti svoje sudjelovanje kako bi se pridružili jednom od unaprijed definiranih timova. Građani mogu postati aktivisti te sudjelovati u Plastic Attack akcijama sa zadatkom podizanja svijesti kupaca o štetnosti plastike, upoznavanja s ciljevima akcije i pomaganja pri odlaganju plastične ambalaže. Bit će organizirane i akcije čišćenja, a putem stranice će svi koji žele sudjelovati biti upućeni na sudjelovanje u najbližoj ekološkoj akciji.

U planu je organizacija mirnih prosvjeda ispred tvornica za proizvodnju plastičnih boca, pomaganje u prikupljanju potpisa i organizaciji peticija. Na kraju Plastic Attack tjedna organizirat će se i akcije odlaganja odvojeno prikupljenog otpada ispred sjedišta gradskih i općinskih uprava kako bi ih se natjeralo na učinkovitije rješavanje problema gospodarenja plastičnim otpadom,. U suradnji s organizacijom Zero Waste Francuska građane će se obučavati kako trgovce u blizini njihovog mjesta stanovanja mogu upoznati sa zero waste konceptom i nagovoriti ih na njegovo prihvaćanje u poslovanju.

U Parizu se će i 24. svibnja organizirati štrajk za klimu. Postoji veliki broj aktivnosti i mogućnosti za sudjelovanja u borbi protiv prekomjernog korištenja plastike, a redakcija MissZDRAVA poziva da se i vi uključite u akciju te pronađete svoj način borbe protiv onečišćenja plastikom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.