Eko 14. listopada 2019.

Ako ne uspijevaš ukloniti tvrdokorne mrlje na tuš kabini, probaj s ovim

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ukoliko limun, ocat i soda bikarbona, odvojeno ili u kombinaciji, ne pomažu donosimo ti novi način kako da očistiš mrlje na staklu od tuša.

Svi koji imaju staklene stijene koje ograđuju prostor za tuširanje znaju da treba uložiti malo vremena i rada kako bi one poslije svakoga tuširanja izgledale čisto. Pogotovo ako živiš u području koje ima tvrdu vodu - vodu koja sadržava veće količine minerala u sebi, poput kalcija i magnezija.

Kišnica, na primjer, je meka voda, no za vrijeme dok prolazi kroz zemlju i dolazi do tebe ona sakupi minerale poput kalcija i magnezija i postaje tvrdom.

Upravo je tvrda voda krivac za sve one mrlje koje se nalaze na tvojem tušu, a nastaju ukoliko odmah ne obrišeš i osušiš staklo nakon tuširanja. Navedene mrlje mogu biti kamenac, odnosno naslage kalcijevih i magnezijevih karbonata ili bijele vapnene naslage koje se pojavljuju najčešće tamo gdje ima i tople vode.

Kupaonica1 Možda te zanima... Pet savjeta za eko kupaonicu Eko

Ovisno o tome koliko je zapravo voda tvrda i koliko dugo staklena stijena nije bila čišćena ovisi i koliko će biti teško očistiti navedene mrlje. Ako limun, ocat i soda bikarbona, odvojeno ili u kombinaciji ne pomažu donosimo ti drugi način. Prirodni neprijatelj navedenih mrlja je - kiselina.

Što će ti biti potrebno:

  • čelična vuna (ne bilo koja, neke mogu ogrebati staklo, stoga pazi koju uzimaš. U ovom slučaju autorica teksta koristila je 0000 Super Fine Steel Wool)
  • ocat
  • boca s pumpicom za raspršivanje
  • rukavice
  • maska za lice
  • sredstvo za čišćenje koje sadrži oksalnu kiselinu 
Ocat_2 Možda te zanima... Praktični savjeti za čišćenje tvrdokornog kamenca i pljesni iz kupaonice Eko

Postupak:

Ako su mrlje zaista velike i već dugo se tu nalaze, čišćenje će biti teže. Također, ako dio mrlja ostane nakon prvog pokušaja, nemoj gubiti nadu. Oksalna kiselina ili sredstva za čišćenje koje je sadržavaju učinkovita su u borbi protiv mrlja, hrđe i naslaga kamenca.

  • Pripremi sve što ti je potrebno.
  • Ocat prelij u bocu s raspršivačem i poprskaj staklenu površinu. Nakon nekoliko minuta, možeš opet ponoviti postupak i neka odstoji 30 minuta.
  • Isperi ocat.
  • Pripremi smjesu od proizvoda koji sadrži navedenu kiselinu. Budi veoma oprezna kod ovoga koraka. Koristi masku za lice i rukavice te detaljno pročitaj upute za korištenje zato što svako sredstvo ima navedene druge omjere.
  • Uz pomoć čelične vune počni ribati površinu. Nakon nekog vremena, isperi. Na nekim dijelovima mrlje će odmah nestati, no tamo gdje su tvrdokornije ili gdje duže vrijeme nije čišćeno, vjerojatno će biti potrebno proći dva puta.
  • Detaljno isperi sve ostatke sredstva za čišćenje i uživaj u čistom okruženju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.