Eko 29. prosinca 2011.

Pet savjeta za eko kupaonicu

Kupaonica1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema istraživanjima provedenim u razvijenim zemljama, preko 50 posto kućne potrošnje vode otpada na kupaonicu. Kako bi smanjila taj omjer i pridonijela očuvanju svoje okoline možeš zamijeniti cijevi koje cure, odabrati mlaznicu za tuš s umjerenim mlazom te ponekad umjesto sušilom, kosu osušiti prirodnim putem

Provodimo mnogo vremena u kupaonici, no rijetko razmišljamo o štetnom učinku koji naši postupci u njoj imaju na planet. Dok svoje tijelo čistimo sa svom tom vodom i kemijskim tvarima, iscrpljujemo i onečišćujemo Zemlju. Srećom, mnogo je toga što možeš poduzeti unutar najprivatnije prostorije u domu da poštediš svoj planetarni dom.

Zaustavi kapanje

1. Kupaonica je odgovorna za većinu kućne potrošnje vode - preko pedeset posto po istraživanjima provedenima u razvijenim zemljama. Ništa čudno, jer ova se prostorija ne zove bez razloga kupaonica. Ipak, mnogo se vode prolijeva nesvrhovito. Osim optimiziranja količine potrošene vode, moguće je provesti u djelo još nekoliko malih zahvata radi ušteda na polju kupaonice.

2. Popravi ili zamijeni cijevi koje cure. Kapanje iz slavine uzrokuje gubitak od 100 do 750 litara vode godišnje, ovisno o učestalosti kapanja. Ako je potreban složeniji popravak, isplati se pozvati majstora da ti ukloni kvar i donese ti uštedu u vodi i novcu.

3. Provjeri curi li ti kotlić za ispiranje školjke, ako imaš kotlić za vodu. Budući da je curenje iz kotlića često neuočljivo, predlažemo ti mali pokus. Nakapaj u kotlić malo obojene tekućine. Ako je nakon pola sata voda u školjci obojena, onda ti curi iz kotlića. Dok čekaš na ishod pokusa nemoj puštati vodu. Ako u kući nemaš nikoga sa sklonostima prema kućnim popravcima, stvar će ti srediti vodoinstalater.

Provjeri koliko se vode troši prilikom svakog ispiranja školjke. Ako imaš kotlić s velikom potrošnjom, razmotri zamjenu za štedljiviji model. 

Smanji potrošnju vode

4. U slavinu postavi mrežicu ili instaliraj niskoprotočnu slavinu. Obje varijante štede vodu, ne smanjujući mogućnost kvalitetnog pranja. Postoje slavine razne protočnosti pa provjeri kolika bi ti protočnost odgovarala.

Sličnu mjeru štedljivosti možeš provesti s mlaznicom za tuš tako da izabereš neku s umjerenim mlazom. Znaj i da tuširanje zahtijeva manje vode nego kupanje u kadi, a za sličan učinak.

Preskoči sušilo za kosu

5. Ekološko ponašanje u kupaonici podrazumijeva i razumnu potrošnju struje. Ne moraš li nakon pranja kose odmah izaći, možda možeš preskočiti feniranje.

Način sušenja kose uvelike ovisi o njenoj dužini i zahtjevnosti frizure, no ako je kosa kraća, a frizura jednostavnija, moglo bi biti dovoljno da je osušiš ručnikom ili je pustiš da se suši sama od sebe.

Znaš li koje proizvode nepotrebno plaćaš skuplje? Odgovor potraži na portalu Pametna kuna.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.