Eko 27. svibnja 2023.

Kako u 6 koraka organizirati svoj radni prostor prema savjetima Marie Kondo?

Foto: Instagram/Denis Rajčić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svima nam s vremena na vrijeme treba pospremanje i organiziranje života, a obično se u ovo doba godina možemo uhvatiti u koštac sa svojim problemima jer smo najviše motivirani.

Huffington Post prenosi upute Marie Kondo autorice knjige "The Life-Changing Magic of Tidying Up"  i Netflixove serije "Tidying Up with Marie Kondo" o tome kako pospremiti svoj zatrpani stol, pročistiti nepročitane poruke, a napokon si time i posložiti život. Kroz svoju knjigu i seriju Marie usmjerava ljude kako se riješiti nereda i viška stvari u svojim domovima i uredima i time promijeniti život na bolje. Čak i ako vam posao ne izaziva radost, postoje metode kojima svaki dan možeš poboljšati. 

Kako urediti mali stan?

Zašto želite preurediti svoj prostor? 

Prije nego što raščistite stol i izbrišete pristiglu poštu, razmislite zašto to želite. Osjećate li kao da provodite više vremena pišući mailove nego što zapravo radite svoj posao? Stresira li vas popis obveza?

"Kako se želite osjećati kad uđete u ured?", rekla je Marie Kondo dodajući: "To je ključan razlog za preuređenje."

Pojednostavite stvari

Kondo preporučuje pohranjivanje sličnih predmeta zajedno. Da bi znali što od predmeta trebate zadržati, obavezno odbacite sve papire koji nemaju jasnu svrhu, predložila je Kristyn Ivey, certificirana KonMari savjetnica. Preporučuje tri kategorije. 

"Možete podijeliti papire i dokumente na one na kojima trenutno radite, dokumente koji će vam trebati nakon nekog vremena i papire koje uvijek trebate imati", rekla je Ivey: "Pokušaj teorganizirati svoju arhivu u jednostavne kategorije poput "Aktivni projekti", "Administrativni" i "Referentni materijali"

To vrijedi i za "digitalni papir", stoga i mailove možete tako razvrstati. 

Obratite pozornost na svoje osjećaju o poslu

Prije svega, metode Marie Kondo uče da primijetite i budete iskreni o tome kako se osjećate u svojoj okolini. To su emocije koje možda ne možete pokazati u svom uredu, ali su nužne kako biste pronašla karijeru koja vas ispunjava i otkrili što uistinu želite. Stvari koje ne izazivaju sreću mogu vas navesti na razmišljanje o karijeri. Sljedeći put kad primijetite da radite nešto što vam se ne sviđa postavite si pitanje "Zašto ne volim ovaj zadatak?", a odgovor bi vas mogao dovesti do važnog saznanja o vlastitim željama. 

Kondo se također bavila poslom koji nije voljela, a promijenila je karijeru jer se htjela posvetiti svojoj idealnoj viziji života. "Iskreno, osjećala sam se kao robot. Sad sam puno više u skladu sa svojim osjećajima", rekla je Kondo. Ona savjetuje ljude da prepoznaju i osvijeste svoje emocije. 

"Ne trebate osjećati krivnju zbog potencijalno "izgubljenih godina"", rekla je Kondo. Umjesto toga, zaposlenici mogu tu krivnju pretvoriti u pozitivniji odgovor: "Sad imam motivaciju tražiti ono što me zapravo zanima."

 

Prvo se usredotočite na svoje potrebe

U svakoj promjeni važno je prvo usredotočiti se na svoje potrebe. Mnoge radne kulture funkcioniraju tako da upiru prstima. Kondo savjetuje zaposlenicima da se manje usredotoče na nered svojih suradnika i tvrtke, a više na radnje koje mogu poduzeti kako bi osjećali da imaju sve pod kontrolom. Možda nećete moći promijeniti šefa, ali možete napraviti prilagodbe kako biste pronašli karijeru koju zapravo želite. 

Budite zahvalni za lekcije

Neizbježno, karijere su ispunjene susretima, kolegama i poslovima koji ne izazivaju radost, ali to treba izdržati. Kondo ističe da je cilj pospremanja naučiti "cijeniti sve što imate". Ona traži od ljudi da se zahvale za stvari, ljude i situacije koje su ih naučile poštovanju. 

Naučite prepoznati ono što imate svaki dan umjesto da se fokusirate na ono što nemate, a to možete primijeniti i na posao. Čak i ako to nije bilo ugodno iskustvo, imate iskustvo. Moglo bi vam pomoći da nešto naučite o sebi, što nije uvijek lako. Budite zahvalni za lekcije na dosadnom poslu s lošim šefom, a ta zahvalnost može vam pomoći da se oslobodiš svoje krivnje, ljutnje i žaljenja.

Budite svjesni svojih stvari

Kondo metoda ne znači da trebaš izbaciti većinu stvari koje posjeduješ, već trebaš postati svjesna onoga što najviše želiš zadržati. Tako ti većina sentimentalnih stvari koje želiš zadržati mogu dati izvor snage kad ti je posao težak. U svojoj knjizi Kondo kaže da prostor u kojem se osjećate dobro i ugodno može biti "mjesto moći".

Učinite svoj stol mjestom pronalaska unutarnje snage. Možete staviti sliku koju je nacrtalo vaše dijete, fotografiju s najdražeg putovanja ili potvrdu na koju ste ponosni. Ove osobne stavke o snazi mogu poslužiti kao podsjetnik da je ovo tvoj svijet i da "imate moć biti ono što želite."

Kako do ureda bez papira?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.