Eko 08. rujna 2020.

Kako pravilno koristiti brzi program na perilici rublja i funkcionira li on uopće?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Možda ti uštedi nešto vremena i struje, no djeluje li brzi program tvoje perilice uopće te opere li kvalitetno rublje i ostale stvari koje u njoj pereš?

Nema sumnje u to da je brza postavka pranja na tvojoj perilici rublja iznimno korisna kada je u pitanju ušteda vremena i električne energije. No, ako ponekad, nakon što iz nje izvadiš svoju robu i osušiš ju imaš osjećaj kao da ona nije pravilno i dovoljno dobro oprana, vrijeme je da promijeniš način na koji ju koristiš. 

Kako bismo ti pomogli, donosimo ti čak četiri savjeta za efikasnije korištenje brzih programa po preporuci stručnjaka.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Prepoznaj njena ograničenja

Veliki plus brzog pranja jest taj što on često štedi energiju, što znači da je održiviji izbor. Nadalje, korištenjem manje energije, brzi postupak uštedjet će ti i novac. No, on nije dobar odabir ako je riječ o pranju izrazito zaprljane odjeće.

"Brzo pranje idealno je za osvježavanje robe koja na sebi ne sadrži tragove prljavštine", rekla je Verity Mann, voditeljica odjela za ispitivanje portala Good Housekeeping i nastavila da "kada je riječ o tvrdokornim mrljama, brzi program nje dovoljno dobar jer se pranje odvija na preniskoj temperaturi."

Možda te zanima... Vlažna maramica u perilici pokupit će dlačice i mucice s odjeće Eko

Uklanjanje bakterija i klica

kako bi bila sigurna da će proces pranja rublja uništiti bakterije i klice robu je potrebno oprati na temperaturi od 60 stupnjeva ili više. No, uvijek prije pranja provjeri što piše na etiketi na odjevnom predmetu koji je u pitanju jer neke kao maksimalnu temperaturu određuju onu od 40 stupnjeva. 

Nadalje, kada je riječ o ručnicima i posteljini drži se pranja na višim temperaturama od 60 stupnjeva i koristi deterdžent. Osobito ako u obitelji imaš osobe sa slabijim imunitetom, poput starijih ili male djece ili nekoga tko je na nešto alergičan ili ima astmu.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Koristi odgovarajući deterdžent

Veliku ulogu, kada je u pitanju čistoća i svježina rublja ima i deterdžent, biološki deterdžent sadrži enzime i najbolji je izbor za uklanjanje mrlja. Nebiološki deterdžent ne sadrži izbjeljivače ili enzime te ima tendenciju biti manje učinkovit u uklanjanju mrlja, iako je bolji izbor kada je u pitanju osjetljiva koža.

Također, ako koristiš program brzog pranja, dio s ispiranjem također će biti kraći nego kod uobičajenog pranja, a moguće je da će se koristiti i manja količina vode. Stoga, najbolje je pripaziti na količinu deterdženta koju ćeš koristiti pa sljedeći put probaj samo s polovicom doze.

Pazi na svoj stroj

"Ako redovito koristiš pranje rublja na brzom programu i niskim temperaturama mogla bi primijetiti da se na tvojem stroju pojavljuju mrlje od plijesni te ustajali miris", kaže Mann. "Kako bi to eliminirala, svakih nekoliko tjedana ili mjeseci napravi prazno pranje na visokoj temperaturi te očisti ladicu za deterdžent i omekšivač i gumeni prsten oko bubnja." 

Možda te zanima... 7 stvari koje nikako ne bi smjela stavljati u perilicu za rublje Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.