Eko 02. ožujka 2021.

Kako očistiti kauč kao profesionalac?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na mnogo je načina kauč srce tvog doma. To je mjesto na kojem se ti i tvoji najmiliji okupljate kako biste igrali slagalice i društvene igre, razgovarali nakon dugog radnog dana i uživali u serijama.

No zato je kauč izvrsno mjesto za nakupljanje mrvica čipsa, zrna kokica i povremenog izlijevanja vina. Iako se usisavanjem ili brisanjem kauča možeš riješiti svakodnevne prljavštine i dlaka kućnih ljubimaca, trebala bi posegnuti za sredstvima za čišćenje ako stvarno želiš izaći na kraj s mrljama od raznih tekućina. Svakih šest mjeseci, slijedi ovaj vodič za čišćenje kauča - bez obzira o kakvoj se tkanini radi, otkriva Carolyn Forte, direktorica instituta Good Housekeeping. Poslušaj njezine savjete i pripremi svoju dnevnu sobu za ugodan boravak.

Možda te zanima... 5 malih i jednostavnih navika za istinski čistu kuću Eko

Kako očistiti i sanirati kauč

Bez obzira pokušavaš li se izboriti s određenom mrljom na jastuku ili želiš dodatno osvježiti cijeli svoj kauč, isprobaj ovaj jednostavan način čišćenja: Upotrijebi glačalo za odjeću odnosno paru iz glačala kako bi uništila grinje. Pređi preko cijele sofe, dopuštajući da samo para dodiruje i prodire kroz tkaninu. Zatim, usisivačem prođi preko cijele sofe: naslona za ruke i jastuka. Ako su jastučići uklonjivi, skini ih i usisaj tkaninu odozdo. Pogledaj oznaku za njegu kauča kako bi vidjela što je sigurno koristiti na tkanini.

W je najlakše očistiti i znači da se sredstva za čišćenje na bazi vode smiju koristiti. W / S znači da su sredstva za čišćenje na bazi vode ili otapala sigurna. S znači da se smiju koristiti samo kemikalije za čišćenje na bazi otapala. X znači da ne radiš ništa drugo osim usisavanja ili četkanja tkanine.

Možda te zanima... Vlažna maramica u perilici pokupit će dlačice i mucice s odjeće Eko

Za tkanine koje se mogu sigurno očistiti vodom, mrlje od hrane i kućnih ljubimaca tretiraj formulom koja sadrži enzime. U maloj posudi pomiješaj blagi deterdžent za suđe s toplom vodom. Uvijek prvo testiraj sredstvo za čišćenje na skrivenom području. Nanesi sredstvo za čišćenje na krpu i pažljivo obriši mrlju izvana. Kad se mrlja ukloni, natapaj područje drugom vlažnom krpom da se temeljito ispere i osuši.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Na tkaninama "S" ukloni mrlje sredstvom na bazi otapalaJednostavno nanesi sredstvo za čišćenje i usisaj. No, za tkanine koje smiješ tretirati samo s otapalima, najbolje je pozvati stručnjaka za sigurno i temeljito čišćenje. Jednom kad je sofa čista i suha, uništi sve mikrobe i mirise na vodootpornim presvlakama sprejom za dezinfekciju tkanine.

Kako se riješiti neugodnih mirisa

Bez obzira na razloge zbog kojih tvoj kauč više ne miriše besprijekorno, mirise možeš ukloniti posipanjem sode bikarbone po cijeloj sofi ili prskanjem sredstava za uklanjanje mirisa. Za razliku od nekih osvježivača zraka, ovi proizvodi ne prikrivaju samo mirise, zapravo ih eliminiraju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.