Eko Miss(ija) bez plastike 31. svibnja 2019.

Kako kontaktne leće zagađuju oceane i mora te štete tvom zdravlju?

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nova istraživanja pokazuju da oko 18 tona kontaktnih leća svake godine završi u oceanima i morima kroz umivaonike, odvode i zahode.

"Ako razmišljamo o onečišćenju plastikom, kontaktne leće nisu prva stvar koja nam pada na pamet", rekao je Rolf Halden, direktor Biodesign centra za ekološko inženjerstvo na Sveučilištu Arizona za Time. No, s obzirom na procijenjenih 45 milijuna korisnika kontaktnih leća samo u SAD-u, postavlja se pitanja: koliko milijuna ljudi nepropisano odlaže ovu plastiku? 

Halden i njegov postdoktorski student Charlie Rolsky proveli su anketu s oko 400 osoba koje su nosile kontaktne leće i otkrili su da otprilike 15 do 20% osoba barem jednom bacilo leće u toalet ili niz odvod. "Bili smo zabrinuti onim što se dogodilo s kontaktnim lećama nakon što su bili izloženi procesima u postrojenju za obradu otpadnih voda", rekao je Rolsky.

Rezultati su predstavljeni na nacionalnom sastanku i izložbi Američkog kemijskog društva u Bostonu. Analizirajući različite faze procesa, otkrili su da su leće tijekom obrade otpadne vode donekle razgrađene, ali se nisu potpuno razgradile, što znači da je mikroplastika završila u vodama te tako potencijalno ugrožava morski život.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kontaktne leće završavaju u ljudskom tijelu

Naime, ribe mogu plastiku zamijeniti za hranu i pojesti ju, a jedući plastiku mogu osjećati sitost što u konačnici dovodi do toga da se mogu izgladnjeti do smrti. One ribe koje su izlovljene, čovjek konzumirajući ribu unosi i plastiku u svoje tijelo.

"Iz dosadašnjih studija znamo da su mikroplastike sposobne apsorbirati kontaminante na mnogo višoj razini od one koja se nalazi u okolini", rekao je Rolsky, ističući: "To predstavlja prijetnju tom određenom organizmu i svemu što se njime hrani, uključujući i ljude, koji se nalaze u lancu hrane."

Kako odlagati kontaktne leće? 

Halden ističe da vrlo mali dio plastike iz kontaktnih leća u konačnici završava u oceanu. Ipak, istraživači ističu da bi korisnici leća trebali biti marljiviji u pravilnom zbrinjavanju svojih leća te da bi proizvođači trebali olakšati recikliranje svojih proizvoda. 

Pivo_1 Možda te zanima... Loša vijest: Mikroplastika je prisutna i u pivu Eko

"Ako se koriste, potrebno ih je odlagati u čvrsti otpad i ne dopustiti da uđu u umivaonik ili zahod", rekao je Halden, zaključivši: "Velike količine plastike još uvijek idu od našeg stanovništva do oceana, i to naposljetku natrag prema nama u obliku koji nam može naškoditi."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.