Eko 28. svibnja 2019.

Mistični jezik ptica uz Darka Rundeka i Sandru Hržić

Foto: Planetopija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Planetopija s ponosom najavljuje skori dolazak mistične poeme "Jezik ptica" Faridudina Atara - kapitalnog djela perzijske i sufijske poezije iz 12. stoljeća, po prvi puta na hrvatskom jeziku u maestralnom prijevodu Sande Hržić i svesrdnu pomoć Darka Rundeka.

Ujedno vas poziva da se pridružite večeri inspiracije posvećenoj Atarovoj mističnoj poemi, kroz koju će vas voditi Sanda i Darko - uz glazbu i projekcije perzijskih minijatura i goste iznenađenja u srijedu 29. svibnja u 19 sati, Makronova, Ilica11/1, Zagreb

Ulaznice po cijeni od 20 kn mogu se kupiti u knjižari Planetopija, Ilica 68 ili neposredno prije događanja u Makronovi. Zbog ograničenog broja mjesta, osigurajte svoju ulaznicu na vrijeme.

 | Author: Planetopija Foto: Planetopija

Faridudin Atar, mistički pjesnik iz 12. stoljeća, smatra se, uz Dželaludina Rumija, najvećim sufijskim pjesnikom perzijskoga kulturnog kruga. U svojoj poemi Jezik ptica (Mantik uttajr) donosi pripovijest o potrazi za Apsolutom, alegorijsku priču o jatu ptica koje su krenule tražiti svog tajanstvenog kralja Simurga. Na tom putu ptice prolaze bezbrojna iskušenja i simboličnih sedam pustopoljina, na kojima moraju žrtvovati po jedan vid svoje osobnosti, prije nego što potpuno napuste sebe, što je nužno da dosegnu svoj cilj. Tek trideset ptica dospijeva na vrh mistične planine Kaf, gdje ih prima ptičji kralj Simurg (u prijevodu s perzijskog: “trideset ptica”).

 

Budemo li s ljubavlju, iznova i iznova, prevrtali svaku Atarovu riječ, možda ćemo pronaći blaga koja nam je ostavio. Peter Brook, jedan od najvećih britanskih kazališnih i filmskih redatelja koji je u Parizu kazališno uprizorio Jezik ptica Faridudin Attar jedan je od najvećih sufijskih mističnih pisaca i mislioca. Iza sebe je ostavio više od dvjesto tisuća stihova i nešto proze, a Jezik ptica smatra se vrhuncem njegove misli.

Sanda Hržić diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Nakon više predstava u kojima je igrala, odlazi u Pariz i završava školu Lecoq, uključujući i Laboratoire Expérimental de Mouvement, nakon čega se posvećuje režiji. U Parizu se uz kazališnu režiju bavila i novinarstvom i prevođenjem filmova.

Darko Rundek ugledni je kantautor i skladatelj filmske i kazališne glazbe. Sanda i Darko, životni suputnici, sreli su se na Akademiji Dramskih Umjetnosti u Zagrebu krajem 1970-ih i otada su surađivali na mnogobrojnim projektima u kojima je Rundek, student režije, postao kompozitor i pjesnik, a Sanda, studentica glume, redateljica i prevoditeljica.

Možda te zanima... Darko Rundek na koncertima u Beogradu bori se protiv jednokratne plastike Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.