Eko 04. srpnja 2019.

Je li hodanje u cipelama zabranjeno i u tvojoj kući i kako je povezano s E. Coli?

Foto: Guliver Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novinarka portala Good Housekeeping Liz Krieger kaže da se mnogi posjetitelji neugodno iznenade kad im kaže da moraju ostaviti cipele ispred vrata prije nego što uđu u njezin dom. Ispričala je zašto inzistira na izuvanju.

Osoba sam koja se svaki dan bori da mi kuća bude čista, iako pored svih dlaka s kose, mačjih dlaka, prašine to često nalikuje na Sizifov posao, ne odustajem. Iako, mnogi toga nisu svjesni, na potplatima cipela donose se najrazličitije vrste prljavštine trava, lišće, zemlja, tekućine nepoznatog podrijetla, ostaci različitih predmeta, dokazi da ste posjetili javni toalet i tako unedogled.

I da netko ne bi pomislio da su ovo samo paranoične ideje jedne čistunice, napominjem da su se i znanstvenici zabavili ovim pitanjem.

Studija mikrobiologa Charlesa Gerbe sa Sveučilišta Arizona pronašla je ogroman broj bakterija na dnu cipela koje su ispitanici nosili dva tjedna. U prosjeku je bilo 421.000 jedinica bakterija na vanjskoj strani cipele. Štoviše, 96% cipela imalo je fekalne bakterije E. Coli.
 

U drugoj studiji, istraživači su pregledali površine u 30 domova i otkrili da su otporne bakterije Clostridium difficile češće nađu na dnu cipela nego na WC sjedalima. Kako bi slikovitije opisala neugodno stranu ovog znanstvenog otkrića zamisli da imaš malo dijete koje većinu svog vremena provede puzeći ili igrajući se na podu i neprestano dira sve oko sebe i potom gura prste u usta ili nos. Jasno je da to vodi do crijevne infekcije.

 
 

Mnogi se bune protiv izuvanja i pri tom koriste razne argumente od toga da im je hladno (takvima dam papuče) do toga da su im cipele anatomske i da ih bole leđa kada hodaju bosi. Ali odlučno odbacujem sve te izgovore i kažem im da će preživjeti tih par sati.

Naravno da od osoba koje hodaju sa štapom ili u kolicima ne bih tražila da obrišu kotače prije nego što uđu u moju kuću, a osim toga imam i jednu iznimku. Dopuštam ulazak u cipelama kad pripremam zabavu jer ljudi u svečanim odjelima i koktel haljinama jednostavno ne izgledaju dobro bez cipela. Nakon toga temeljito usisam i dobro operem podove i staro pravilo opet stupa na snagu.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.