Eko 10. prosinca 2014.

Cool ideja: adventski vijenac od kokica!

Vijenac2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kao jedan od božićnih simbola, adventski vijenac zauzima posebno mjesto među dekoracijama. Iako se najčešće izrađuje od zimzelenih grančica, božićnih ukrasa i svijeća, Matejka Buča je s nama podijelila kreativnu ideju o izradi vjenčića od kokica

U vrijeme Adventa možeš pokazati svoju maštovitost u punom sjaju. Za izradu vijenca za vrata možeš koristiti ukrasne vrpce, češere i kuglice, a maštovite vijence možeš spremiti te koristiti i iduće godine

Zabava za cijelu obitelj

Kreativna Matejka Buča, blogerica portala Gastro.hr te autorica bloga Life Tastes Like Chocolate, odlučila je ovogodišnji adventski vijenac u svom domu izraditi sama, a ono po čemu je posebice zanimljiv jest to što mu glavnu strukturu čine kokice. Kao inspiracija za ovu odličnu obiteljsku zabavu Matejki je poslužio magazin dots, a u izradu vijenca je uvela i svoje novotarije, ovisno o materijalu kojim se služila. Sastojci koji su ti potrebni za izradu vjenčića od kokica su sljedeći:

 • vjenčić od slame ili stiropora
 • 10-tak bijelih papirnatih salveta (ako imaš vjenčić od slame)
 • 100 g kukuruza za kokice
 • tanka bijela trakica
 • široka traka u boji ili gotova mašna
 • višenamjensko tekuće ljepilo

Izrada vjenčića od kokica

Ako koristiš vjenčić od stiropora, prvi korak preskoči.

 1. Papirnate salvete nareži na trake širine otprilike 5 centimetara. Omotaj ih oko vjenčića tako da ga cijelog prekriješ kako se nigdje ne bi vidjela boja sijena. Zalijepi trakice na mjesta gdje je potrebno kako se ne bi odmotale.
 2. Kokice ispeci bez ulja i soli te ohladi. 
 3. Oko koluta zaveži tanku bijelu trakicu kojom ćeš kasnije objesiti vjenčić na vrata. 
 4. Kreni slagati kokice po kolutu – obilno ljepilom premaži manju površinu (otprilike 5 cm2) pa na nju gusto polijepi kokice. Zatim premaži drugi dio površine i tako dalje sve dok ne prekriješ cijeli vjenčić. Najlakše je ići iz unutarnje prema vanjskoj strani vjenčića. Na stražnju stranu vjenčića nemoj lijepiti kokice jer će se ovako bolje prianjati za vrata. Ostavi vjenčić da se dobro posuši. 
 5. Od široke trake napravi mašnu pa je zalijepi na sredinu vjenčića, tamo gdje se nalazi i trakica za vješanje. 
 6. Objesi na vrata i uživaj u svom uratku!

Napomena autorice Matejke: Vjenčiće možeš kupiti u samoposlugama i supermarketima, hobby trgovinama... Ako ne možeš nabaviti vjenčić, zalijepi 3-4 papirnata tanjura jedan za drugi i odreži im sredinu tako da dobiješ prsten širine oko 5 centimetara i zatim na njega lijepi kokice.

Zašto su kokice dobre i za grickanje?

Studija objavljena u časopisu Nutrition Journal 2012. godine pokazala je kako je 6 šalica kokica u vrijednosti od 100 kalorija zasitnije od jedne šalice čipsa od 150 kalorija. Ispitanici studije koji su jeli kokice, kasnije su tijekom dana pojeli manje hrane u usporedbi s ispitanicima koji su jeli čips. Kokice su jedina grickalica koja sadrži 100 posto neobrađenu cjelovitu žitaricu. Odlikuju se sadržajem korisnih prehrambenih vlakana, a određene studije pokazuju i da su bogate polifenolima. Stoga, ako se pripazi na količinu dodanog ulja ili maslaca, kokice su idealna dijetna grickalica. Ako ti je dosadio neutralni okus kokica, poigraj se sa začinima poput bosiljka, dimljene paprike i curry-ja.

Saznaj zašto bi trebala grickati kokice ako želiš imati zdravo srce.

 • Avatar merida
  merida

  Prekrasno, ideja za deset! Pravi zimski izgled, stvarno za svaku pohvalu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.