Eko 19. travnja 2016.

Izložba šalje snažnu poruku o okolišu

Slika-Okolis
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Proljetna izložba bečkog Kunst Hausa pod nazivom ''Seen on Earth'' na upečatljiv način prikazuje tri međunarodne pozicije koje se na različit način bave uznapredovalim uništenjem okoliša u kojem živimo. Britanka Mandy Barker, Portugalac Eduardo Leal i Nigerijac Simon Norfolk svojim su fotografijama, jednim od najučinkovitijih medija, pokušali dokumentirati zagađenje okoliša koje uzrokuje čovjek

Globalno zagađenje okoliša

Fotografije snimljene na tri različita kontinenta – Afrika, Amerika i Azija – prikazuju globalno zagađenje okoliša i posljedice koje ono ima na vegetaciju i klimu. Namjera autora fotografija bila je senzibilizacija javnosti za ovu tematiku koja je podjednako aktualna u cijelom svijetu, neovisno o mjestu prebivališta, i koja se tiče cijelog čovječanstva.

Serija fotografija „Hong Kong Soup: 1826“ koju je snimila Mandy Braker tako prikazuje plastični otpad koji je od 2012. do danas prikupljen na različitim plažama u okolici Hong Konga. Njezini vizualno privlačni aranžmani različitih skupina otpada – plastičnog svijeća, igračaka, upaljača i omota od sladoleda – ostavljaju jak dojam na posjetitelja.

Snimajući plastično drveće

Eduardo Leal pozabavio se plastičnim vrećicama koje predstavljaju vodeći svjetski ekološki problem. Na svojim je fotografijama tako zabilježio raširenost plastičnih vrećica na bolivijskoj visoravni Altiplano snimajući takozvano ''plastično drveće''. Simon Norfolk je pak za svoj projekt ''When I Am Laid in Earth'' otputovao na glečer Lewis, najveći afrički glečer, koji je fotografirao te je potom na temelju povijesnih fotografija i suvremene GPS tehnologije na fotografije vatrenom linijom ucrtao nekadašnje stanje glečera koji je od 1934. izgubio čak 90% svoje mase.

Preuzmi vodič za očuvanje okoliša.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.