Eko 22. studenoga 2018.

Drogiranje osvježivačima zraka: Hoće li novi propisi suzbiti taj trend?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U petak, 23. studenog 2018., na snagu stupaju dva nova europska propisa kojima je svrha suzbijanje zloupotrebe novih psihoaktivnih stvari, poput pušenja tzv. osvježivača prostora.

Radi se o regulativi (2017/2101) o razmjeni informacija i sustavu ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim tvarima te direktivi (2017/2103) za obuhvat novih psihoaktivnih tvari definicijom pojma „droge”.

"Novi EU propisi stižu u pravi čas jer je pošast zloupotrebe novih psihoaktivnih tvari uzela maha u Hrvatskoj i EU. Značajno se ubrzava vrijeme potrebno za identifikaciju, procjenu rizika i zabranu tih droga. Informacije o novim opasnostima će državama članicama biti odmah dostupne u europskom sustavu za brzo upozoravanje", kazala je hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan.

Ubrzavanje procedura je ključno jer kemičari u službi dilera i profitera proizvode nove molekule brže nego što ih EU i države članice stignu zabraniti. Nadalje, proširila se definicija pojma „droga“ koja bi uključivala nove spojeve koji se pojavljuju na tržištu, a dosad su se često provlačili kroz rupe u zakonu.

Svako pakiranje sadrži različitu količinu psihoaktivnih tvari, pa je drogiranje s tim kao igranje ruskog ruleta

"Neki od spojeva koji su na tržištu su izrazito jaki i mogu izazvati posljedice poput povišenog tlaka, paranoje, psihoze, mučnine, napadaja i u nekim slučajevima, smrti. Najteže posljedice se događaju jer se aktivna tvar tijekom miješanja i sušenja nepravilno rasporedi po proizvodu. Npr. u Kini koriste miješalice za beton kako bi proizvodili te spojeve. Uslijed toga, neka pakiranja su višestruko jača i štetnija od drugih. To je zapravo lutrija s nesretnim dobitnikom",smatra europarlamentarka iz Osijeka.

Možda te zanima... Koje se sve bolesti mogu liječiti psihoaktivnim drogama? Zdravlje Kanabis Možda te zanima... 'Marihuana je najčešće korištena ilegalna droga u Hrvatskoj' Zdravlje

Mladi su ciljana skupina konzumenata i kao takvi trpe najviše štete od konzumacije. Diljem Europe su registrirani smrtni slučajevi, a svako malo u crnoj kronici čitamo o predoziranjima u Hrvatskoj. Nažalost, istraživanje ESPAD je pokazalo da hrvatski teenageri u odnosu na prosjek EU značajno više konzumiraju nove psihoaktivne tvari.

"Opravdanje da na tzv. osvježivačima prostora piše da nisu za konzumaciju je krajnje hladno i licemjerno. Trgovci koji te proizvode prodaju vrlo dobro znaju da se oni ne koriste za osvježavanje prostora, već za drogiranje. Budući da je Europska unija postrožila propise, apeliram na pravosuđe, policiju i druga relevantna tijela da iskoriste nove ovlasti i procedure i stanu na kraj onima koji profitiraju trujući djecu", izjavila je SDP-ova europarlamentarka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.