Eko 09. ožujka 2020.

Greenpeace izdao Plan za zaštitu svjetskih mora

Foto: Greenpeace Hrvatska
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

'30 do '30. - Plan za zaštitu svjetskih mora naslanja se na znanstvenu studiju tima stručnjaka pod vodstvom profesora Calluma Robertsa, u kojoj je osmišljena mreža zaštićenih područja, tj. morskih rezervata u svjetskim morima.'

"Otvorena mora sačinjavaju ogromna zajednička prostranstva koja pokrivaju 61% površine svih mora te 73% njihova volumena. Ona obuhvaćaju nevjerojatnih 43% ukupne Zemljine površine te 70% morskog i kopnenog prostora na kojem postoji život. Te su međunarodne vode dom nezamislivom bogatstvu morskog života i ekosustava, a zbog svojeg ogromnog prostranstva od životne su važnosti za zdravlje planeta Zemlje", stoji u sažetku 30 DO ’30. – Plana za zaštitu svjetskih mora objavljenoga od strane Greenpeacea.

Možda te zanima... Podrži peticiju i spasi oceane jer čitav život na Zemlji ovisi o njima Eko

Kako navode, posljednjih se je desetljeća to bogatstvo smanjilo pod sve većim pritiskom izazvanim raznovrsnim ljudskim utjecajima, što je potaknulo Ujedinjene narode na povijesni pothvat povećanja zaštite mora i promjene načina njihovim upravljanjem.

Ključ za zaštitu staništa i vrsta, obnovu bioraznolikosti i ekosustava u oceanima te održavanje funkcije ekosustava od životne važnosti za sve leži u stvaranju potpuno zaštićenih morskih područja (tzv. rezervata ili utočišta).

Spomenuto izvješće pokazuje da je moguće izgraditi ekološki reprezentativnu, globalnu mrežu zaštićenih područja na otvorenim morima da bi se odgovorilo na krizu koja prijeti oceanima i omogućio njihov oporavak. Postoji prijeka potreba, a rješenje je nadohvat ruke. Sve što je potrebno je politička volja.

Možda te zanima... Ledene skuplture pingvina kao globalni apel za zaštitu mora i oceana Eko

Cijelo izvješće možeš pročitati OVDJE.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.