Eko 24. rujna 2010.

Glumci-ekolozi spašavaju Planetu!

Puz
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Glumica Ines Bojanić pozvala nas je na probu predstave 'Viktor Pužeković', priča o ekologiji čija će se premijera održati u subotu, 25.09. u Centru za kulturu Trešnjevka gdje nam je objasnila zašto je odlučila režirati predstavu o ekologiji, a mladi glumci iz predstave su nam otkrili svoje vlastite ekološke navike

Hrabri puž spašava planetu

Predstava "Viktor Pužeković'' ima podnaslov ''priča o ekologiji", a nastala je u produkciji kazališta Agram i Centra za kulturu Trešnjevka. Namijenjena je djeci od 4-10 godina i priča priču o hrabrom pužu koji pomaže životinjama u nevolji ( cvijetu, pčelici, pticama) da izbjegnu opasnosti zagađenja i usput uči kako reciklirati smeće. 

'Predstava je nastala prema pričama mog supruga, montažera Davora Švaića koji je radio skript za crtani film o doživljajima hrabrog puža Viktora Pužekovića i njegovoj borbi za spas planeta Zemlje. Odmah mi se svidjela priča o pužu koji spašava prirodu i život jer prikazuje ozbiljne probleme kroz zanimljive likove životinja i ljudi na edukativan način. Predstava počinje tako što djeca koja su bacala papiriće na pod za domaću zadaću od profesora dobiju da napišu priču o ekologiji'.

'Režirala sam je zajedno s mladim glumcima Lucijom i Jadranom, a iako je namijenjena djeci od 4 do 10 godina, zapravo se bavi temama koje su zanimljive svima, od 7 do 77. U planu je i izrada slikovnica o hrabrom pužu na recikliranom papiru', ispričala nam je Ines Bojanić.

Škola ekologije za najmlađe

Kazalište 'Agram' sa svojim edukativnim i pedagoškim pristupom djeluje već osam godina i potiče djecu i mlade na aktivno sudjelovanje u temi koja se obrađuje. Tako će djeca na kraju predstave 'Viktor Pužeković' glasati čija im se priča najviše svidjela i izravno komunicirati s glumcima.

'Kazalište Agram orijentirano je na edukativan pristup temama koje predstava obrađuje koje djeci prezentiraju na njima blizak i prihvatljiv način', rekla je Floria Galić, ravnateljica i izvršna producentica kazališta Agram, koja nam je i otkrila značenje imena 'Viktor Pužeković'. Vikor dolazi od riječi pobjeda, a pužeković znači puž - ekolog.

Također, u planu je da predstava igra u vrtićima i školama, a poslije svake odigrane predstave na zahtjev profesora može se održati i mala eko-radionica gdje će djeca naučiti sve o recikliranju, odvajanju otpada i zaštiti svoje planete Zemlje. Na velikoj šperploči ekipa predstave je izrezala i zalijepila kontejnere u različitim bojama pa će namlađi na zabavan način naučiti gdje bacati papir, a gdje plastiku. Nakon premijere u subotu na domjenku će se poslužiti i ekološke grickalice i svježe iscijeđeni sokovi.

Glumci - ekolozi

Ines smo upitali zašto smatra da je važno već od najranije dobi razvijati ekološku svijest kod djece.

'Kada sam postala majka, prvo sam se pitala da li će moje dijete imati pitku vodu. Ekološka svijest se usvaja poput materinjeg jezika, što ranije počnemo učiti djecu odnosu prema okolišu, to će djeca ranije usvojiti kao svoj oblik ponašanja'.

Ines nam je otkrila i koje ekološke navike ona prakticira u svakodnevnom životu.

'Recikliram, trošim što manje vode, koristim ekološke pelene za dijete koje ne zagađuju okoliš, ne jedem meso i vegetarijanka sam već 15 godina', kaže Ines.

Što kažu glumci?

Mladi glumci iz predstave Lucija Barišić i Jadran Grubišić također su nam otkrili kako doprinose zaštiti okoliša.

'Recikliram, svugdje idem pješice i uvijek pazim da voda ne teče predugo iz pipe', kaže Lucija.

'Koristim veće vrečice za smeće, nikad ne uzimam listić sa stanjem računa na bankomatu, razdvajam otpad i baterije nikad ne bacam s ostalim smećem', ispričao je Jadran.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.