Eko 09. rujna 2021.

Evo što te čeka na najvećoj plogging utrci u Hrvatskoj!

Foto: shutterstock Dođi na Bundek 11. rujna u 10 sati i uživaj u plogging utrci Ekotlon
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Provedi sunčanu subotu na Ekotlonu, najvećoj hrvatskoj utrci u ploggingu. Utrka počinje u 10 sati na Bundeku, a u članku pročitaj koje su nagrade za trkače i kakva zabava te očekuje!

Sunčana subota pred nama idealna je za boravak u prirodi, a mi znamo kako ju najbolje iskoristiti - dođi na Bundek i uživaj u ploggingu, švedskom sportu u kojem trkači skupljaju otpad koji pronađu uz stazu. Osim što je koristan za zdravlje, plogging je sport koji ima i ekološku notu. Problem klimatskih promjena i zagađenja prirode sve je jasniji, a pomoći možemo malim koracima. Već ove subote, 11. rujna, mnogi će napraviti taj korak na najvećoj hrvatskoj plogging utrci Ekotlon

Utrka počinje u 10 sati na Bundeku, a sudionici će osim okolišu pomoći i Dječjem vrtiću Petrinjčica iz Petrinje jer će sav prihod od prodaje kotizacija biti utrošen za nabavu ekoopreme kako bi vrtić mogao nastaviti sa svojim ekoprogramom koji provodi već godinama. U nastavku donosimo detalje utrke. 

Utrka za sve uzraste

Najveća plogging utrka u Hrvatskoj namijenjena je svima, od iskusnih trkača do onih koji će to tek postati, ali i obiteljima s djecom. Na sjeverozapadnom dijelu Bundeka određene su tri staze različitih dužina. Najveća maxi staza duga je čak pet kilometara i proteže se na savski nasip, mjesto poznato strastvenim trkačima. Rezervirana je za one s najviše kondicije.

Midi staza duga je dva kilometra i namijenjena je svima koji otkrivaju čari trčanja. Staza starta prema jugozapadu Gradskog parka Bundek, baš kao i najkraća mini staza namijenjena obiteljima s djecom. Uz mini stazu postavljeni su edukativni paneli koji će najmlađe naučiti nešto novo o ekologiji i recikliranju. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock U ploggingu mogu uživati sve generacije
 

Što te sve čeka na utrci?

Cijela utrka za sve trkače trajat će 60 minuta. Početak prve utrke na mini stazi zakazan je za 10 sati, a preostale dvije utrke počinju 5 odnosno 10 minuta kasnije. Sudionici mogu u park Bundek doći već od 9 sati kako bi preuzeli startne pakete, ali se i zagrijali uz stručno vodstvo. Zagrijavanje počinje u 9:30 sati pod vodstvom Ane Širić i Petre Grčević, trenerice trčanja iz adidas Runnersa Zagreb, i Sanje Žuljević

Startni paketi koje su osigurali organizatori i sponzori sadrže sve što je trkačima potrebno za uspješnu plogging utrku. U paketu će dobiti bočicu vode, startni broj s čipom za mjerenje vremena, službenu majicu utrke, zaštitne rukavice, složivu vrećicu od reciklirane plastike te dezinfekcijske maramice za ruke.

Za presvlačenje su tu garderobe, a osiguran je i toalet, okrepne stanice kao i dezinficijensi za ruke.  

Utrka će biti u skladu sa svim propisanim epidemiološkim mjerama, a maske niti Covid potvrde ti nisu potrebne tijekom plogginga, no na svim ostalim punktovima potrebno je koristiti masku i držati preporučeni razmak među posjetiteljima.

Zabava nakon utrke

Cilj Ekotlona je podići svijest o brizi za okoliš, kako kod odraslih tako i kod djece. Reciklirati može svatko neovisno o životnoj dobi, a važno je naučiti da smeće uvijek trebamo pospremiti u koš, bilo ono naše ili tuđe. Ekotlon je također spoj sporta, ekologije i zabave pa će tako svi prisutni moći uživati u svježe pripremljenim smoothiejima te porazgovarati o sportskoj prehrani, utjecaju sporta na psihičko zdravlje i sličnim temama s Igorom Čerenšekom, sportskim psihologom, sportskim trenerom Denisom Rajčićem, ali i s nutricionisticom Sandrom Krstev Barać.

Ako se umjesto na trčanje odlučiš za gledanje Ekotlon utrke, osigurana je i Chill zona u kojoj dobru atmosferu garantiraju DJ Stanko Bondža te voditeljica eventa Ida Prester.
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Svaki put kada se sagneš pokupiti otpad napravi čučanj i osigurat ćeš još efikasniju tjelovježbu
 

Kutak za djecu

Za one najmlađe organizirane su i brojne edukativne radionice na kojima će se ne samo zabaviti nego i naučiti mnogo toga o recikliranju i očuvanju okoliša. Na Ekotlonu će nastupiti i dobro poznati dječji zbor Zagrepčanke i dečki, dok će Dječji vrtić Petrinjčica organizirati nekoliko zabavnih aktivnosti za svu djecu, poput oslikavanja ruksaka i spravljanja zdravih napitaka.

Roditelji će također djecu moći ostaviti na čuvanje stručnoj suradnici Branki Vobner i njezinom timu iz dječje igraonice Šareni balon dok sudjeluju u utrci ili ju promatraju. 

NAJ nagrade za NAJ sudionike 

Najsporiji i najbrži, najmlađi i najstariji, najkreativniji i najfotogeničniji samo su neke od kategorija za koje su osigurane vrijedne nagrade. Najbrži sudionik utrke između ostalog dobit će i najnovije adidas 4DFWD tenisice. 

Brojni pokloni i nagrade čekaju i one najmlađe posjetitelje. Osim Konzumovih Morsovaca, djecu čeka 100 komada popularne dječje igre "Nisam za bacit" koju osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Vidimo se 11. rujna na Bundeku na najvećoj plogging utrci u Hrvatskoj! Prijavite se ovdje. Ukupan iznos od prodaje kotizacija utrošit će se za nabavu opreme koju doniramo Dječjem vrtiću Petrinjčica, a pratiti nas možete i na društvenim mrežama. Ponosni partneri projekta su Konzum, adidas, INA, HEP, OTP banka te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt podržavaju Bigbelly SMART SOLUTIONS FOR CITIES, Jana i Genox.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.