Eko 23. rujna 2022.

Ekvinocij obilježava početak jeseni, a evo i dugoročne vremenske prognoze

Foto: Unsplash Jesen
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ekvinocijem počinje kalendarska jesen, a osim promjene vremena nastupit će i ona astrološka

Jesenski ekvinocij označava početak jeseni u sjevernoj hemisferi, dok za južnu znači početak proljeća. Osim što najavljuje novu sezonu, ekvinocij donosi i astrološku prekretnicu te velike vremenske promjene. U povijesti je ekvinocij označavao kraj žetve i proslavu darova prirode, a u Francuskoj je čak označavao i početak kalendarske godine. 

Što je jesenski ekvinocij?

Ekvinocij ili ravnodnevica označava astronomski događaj kojim je određen početak jeseni te predstavlja prelazak sunca preko nebeskog ekvatora, zamišljene linije koja se od zemljinog ekvatora proteže u svemir. Također je današnji dan obilježen jednakim trajanjem noći i dnevne svjetlosti. Nakon ekvinocija, dani traju sve kraće, odnosno svakim danom sunce kasnije izlazi i ranije zalazi i tako sve do zimskog solsticija. Riječ ekvinocij dolazi od latinskih riječi aequus koja znači "jednak" i nox koja u prijevodu znači "noć".

Kakvo nas vrijeme očekuje ove jeseni?

Početak jeseni obilježen je naglim padom temperatura. Posljednjih dana smo se vremenski oprostili od ljeta, a u sunčanim, no nešto hladnijim danima ćemo moći uživati još ovaj vikend. Od idućeg tjedna počinje nam prava kišna jesen koja će u dijelovima zemlje donijeti neuobičajeno mnogo padalina, piše Dalmacija danas. Također su nas zadnjih dana pratile nešto niže noćne temperature koje bi trebale porasti idućih dana, dok će dnevne temperature ostati iste i nešto niže. Nakon kišnog perioda, doći će nam sunčani, no ne znatno topliji dani.

Meteorolozi za AccuWeather najavljuju zabrinutost oko iznadprosječno visokih temperatura mora koje bi mogle uzrokovati pojavu, kako ih nazivaju, medicana, odnosno mediteranskih uragana. Visoka temperatura mora u kombinaciji sa sunčanim vremenom mogla bi izazvati pojavu oluja nalik onim tropskim koje će pratiti mnogo kiše, ali i snažni vjetrovi. Ovakvim olujama završili bismo prevrtljivu jesen i ušli u zimski period. Dodaju kako će jesenske temperature, iako i dalje niske, biti za koji stupanj iznad prosjeka. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Iskoristi kišne dane za uživanje u filmovima i knjigama, a ubrzo će nam doći i sunčaniji jesenski dani koje ćemo rado provesti u prirodi

Ravnodnevica donosi i astrološku prekretnicu

Kako ekvinocij predstavlja ravnotežu dana i noći na Zemlji, astrološki nam donosi vrijeme kada trebamo spoznati i polarnost u nama. Proljeće i ljeto su period kada sve raste, buja i intenzivira se, no početkom jeseni dolazi do usporavanja ritma života i polakog odumiranja prirode. To odumiranje nije loše, ono predstavlja mogućnost ponovnog rođenja i novog početka, a to su stvari koje trebamo spoznati u sebi. 

Tijekom ekvinocija astrolozi savjetuju da se prisjetimo svega lijepog što nam se dogodilo tijekom posljednje dvije sezone, ostavimo to iza sebe i fokusiramo se na period mira i sporijeg života u sezonama pred nama. 
 

Možda te zanima... Horoskop za jesen za svih 12 znakova Psiha i seks

Značenje jesenskog ekvinocija u prošlosti 

Iako nisu imali sat kako bi izračunali koliko točno vremena traje dan ili noć, drevne kulture imale su mogućnost odrediti poziciju sunca geometrijski. Tako su mjerenjima znali da se svaki dan pozicija sunca na nebu razlikuje od prethodnog dana i zaključili da su na solsticij dani najduži i najkraći. Kada je sunce izlazilo točno na istoku, a zalazilo na zapadu, taj su dan slavili kao ekvinocij. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Grci su na jesenski ekvinocij slavili povratak Perzefone u podzemlje kako bi se ujedinila sa suprugom Hadom. Ekvinocijem je u Kini započinjala proslava punog Mjeseca, period kada su ulice ukrašene lampionima te se pripremaju posebni rižini kolačići kojima slave uspješnu žetvu. U Japanu se štuje tradicija zvana higan tijekom koje ljudi odlaze u svoja rodna mjesta kako bi odali počast precima. 

Na Britanskim otocima i danas se slave poganski običaji, a jedan od njih je proslava žetve na jesenski ekvinocij. Smatra se kako je poznati Stonehenge sagrađen kako bi pratio kretnju sunca i događaje kao što je solsticij i ekvinocij. Francuzi su tijekom revolucije napravili novi kalendar koji je započinjao jesenskim ekvinocijem, no takav kalendar koristili su samo nekoliko godina. Na samom sjeveru Zemlje ekvinocij predstavlja dan kada je najveća šansa za uočiti polarnu svjetlost pa mnogi i danas slave ovaj dan promatrajući ovaj jedinstveni fenomen. 

Možda te zanima... 5 park-šuma Hrvatske idealnih za jesenski vikend izlet Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.