Eko Mijenjam se na zeleno! 03. rujna 2021.

Eko kuća - sve veća potreba i trend!

Foto: shutterstock ;Eko ili zelena gradnja, sve je popularnija jer štedi prirodne resurse, a isto tako i smanjuje količinu otpada koja nastaje tijekom izgradnje.

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Eko ili zelena gradnja, sve je popularnija jer štedi prirodne resurse, a isto tako smanjuje količinu otpada koja nastaje tijekom izgradnje.

U vrtlogu klimatskih promjena koje nas vrebaju i čije nemilosrdne posljedice vidimo diljem svijeta, sve više razmišljamo što svatko od nas može učiniti kako bi smanjio ugljični otisak i svojim djelima pridonio očuvanju našeg Planeta. Jedan od načina je i eko ili zelena gradnja, sve popularnija jer štedi prirodne resurse, a isto tako i smanjuje količinu otpada koja nastaje tijekom izgradnje.

Ekološka gradnja novi je trend, ali i potreba

Trend povratka prirodi uz maksimalno poštivanje okoliša i posvećenost ekologiji vidljiv je u raznim segmentima naše svakodnevice, pa i u arhitekturi. Sve više se nastoji primjenjivati tradicionalne načine gradnje uz primjenu prirodnih materijala. Nekoć su se gradile kuće od drveta i slame, blata, gline, pijeska, no još i danas mnogi umovi imaju prema njima predrasude. Iako su dio naše tradicije, znanja o njima zapravo su nedostatna. Građevni materijali razlikuju se, ovisno o regijama, tako je u Dalmaciji najčešće u upotrebi kamen, drvo u Lici i Gorskom Kotaru, a u Slavoniji, gdje postoji ilovača, radi se opeka.

Zemlja se isto tako često koristi pri gradnji eko kuća i jedan je od najstarijih materijala. Zbog debljine zidova, a i termoregulacije ova je kuća ugodna za život. Slama kao građevni materijal dobrodošla je zbog kombinacije izolacijskih i statičkih svojstava. Osim toga dostupna je po prigodnim cijenama i otporna prema nametnicima.

Drvo je najkorišteniji prirodni materijal u građevinarstvu. Za njegovu obradu i preradu potrebno je malo energije, obnovljiv je resurs i lako se reciklira. Odlikuje se dobrom akustikom, elastičnošću i prirodni je izolator. Glina je zdrava i može se koristiti za vanjsku i unutarnju žbuku, a eko kuća može se graditi i slamom. Toplinsko izolirajući materijal je ovčja vuna koja je ekološki tretirana i koju se može naći i u A+ i u A++ kućama. Eko kuća može se graditi i/ili toplinski izolirati i slamom, konopljom (ploče od prešanih vlakana, hempcrete - beton od konoplje) te celulozom.

 | Author: VELUX Foto: VELUX

Zašto izgraditi ekološku kuću? 

Pitate li se zašto biste gradili ekološku kuću? Jeste li znali da je prosječan životni vijek betonske kuće pedesetak godina, dok ona izgrađena od eko materijala poput blata, zemlje ili nekog drugog prirodnog materijala može potrajati i do 300 godina? No što su zapravo toliko često spominjane eko kuće? 

Grade se od prirodnih i obnovljivih materijala, štede energiju, život u njima je zdraviji, a negativan utjecaj na okoliš minimalan. Naime, ova vrsta gradnje štedi prirodne resurse i smanjuje količinu otpada. To je jako važno, jer se sve više stavlja u fokus energetska učinkovitost objekata. Ove kuće često zovu i samoodržive i niskoenergetske, jer štede energiju i koriste sunce kao izvor toplinske energije. 

Važno je napomenuti da pozicija eko kuće mora biti planirana s obzirom na prirodne uvjete, a to su osunčanje, zaštićenost od vjetra i buke. Ne može se sagraditi bilo gdje , idealno je zemljište bez bliskih susjeda, a teško ju je zamisliti i pokraj neke glasne djelatnosti. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Bitno je da shvatimo da je naš planet naša odgovornost, naš dom i naše dvorište i da ne postoji planet B, iako, uvijek postoji plan B

Eko kuće poštuju okoliš!

U ekološki razvijenim zemljama razvija se, kao zasebna grana, ekološki urbanizam koji uz sve ostalo promišlja i o pogledu na park, šumu, rijeku ili more. Dosta se pažnje posvećuje i zdravstvenom aspektu, pa bi svaka soba trebala barem 2 sata dnevno biti izložena sunčevim zrakama. Zanimljivo je napomenuti da  se recikliran otpad može koristiti kao dio agregata za nove betone i tako se uklopiti u kružno gospodarstvo, odnosno u suvremeni koncept održivosti.

Što se tiče rasvjetnih tijela preporučuje se LED rasvjeta, a vlasnici ove kuće zasigurno će odabrati i namještaj izrađen od prirodnih materijala te ostale eko uređaje. Eko kuće u punom smislu poštuju okoliš. Naime zahvaljujući ugrađenim sustavima prikuplja se oborinska voda, koja se dalje koristi za perilicu i wc. 

Fasada ovakvih kuća može biti od prirodnog zelenila jer buke raspršuju zvuk i smanjuju buku dok istovremeno proizvode kisik. Isto tako dobrodošao je i zeleni krov - travnjak, cvjetnjak ili slično. Želite li živjeti u bliskom suživotu s prirodom, uživati u njezinim plodovima, osjećati savršen mir i odagnati toliko često prisutan stres za vas je eko kuća pravi izbor, no svakako je dobro savjetovati se prije gradnje sa stručnjakom.

Naš partner HEP, do kraja 2030. godine ukupno planira imati oko 700 MW snage u vjetroelektranama i sunčanim elektranama te za 50 posto veći udio obnovljivih izvora u vlastitom proizvodnom miksu. HEP se mijenja na zeleno, možeš i ti! Više saznaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.