Eko 04. kolovoza 2010.

Eko krovne farme - hit u svijetu

Farme
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Urbana poljoprivreda postaje sve popularnija u svijetu, pa više nije neobično usred grada na krovu zgrade ugledati poslovne ljude, odvjetnike i menadžere kako se nakon posla penju na vrh zgrade i sade vlastito povrće. Prenosimo priču o krovnim farmama s teklica.hr

Njujorški restorani posebna su priča tog posebnog grada. Na Manhattanu možeš jesti tako dobro da ćeš to pamtiti cijelog života, a restorani su čak i u turističkom smislu posebno segmentirana ponuda.

U zadnje vrijeme sve je popularniji i Brooklyn, razvija se njegova umjetnička scena, a za tamošnje restorane reći će da uz odlična jela nude i ležernu atmosferu. Možda i zato jer su njihovi gazde puno opušteniji pošto im troškovi prostora nisu tako visoki kao na Manhattanu, pa mogu kreativnije razmišljati, pa čak i eksperimentirati.

Ipak, cijeli New York, svaki njegov dio, pati od pomanjkanja prostora, koji kao što je poznato, diktira zakon ponude i potražnje – puno više ljudi želi doći i živjeti ovdje no što za to, objektivno, ima mjesta. Zato nije čudno da je upravo u Brooklynu niknula prva rooftop farma ili vrt na krovu zgrade.

Pogledaj kako možeš napraviti svoj organski vrt...

Urbana poljoprivreda, koliko god u početku bila čudna, izgleda predstavlja budućnost poljoprivrede u velikim, vrlo naseljenim urbanim sredinama. Stručna predviđanja govore da će do 2050. u velikim gradovima živjeti 80 posto ukupnog svjetskog stanovništva, što znači da će polako nestati sela, zaseoci i veći ili manji vrtovi koji se prostiru uz obiteljske kuće i gazdinstva.

U tim istim gradovima ima mjesta za automobile, taksije, zgrade, velike outdoor reklame, robne kuće, lokale i dućane, ali baš i nema mjesta za vrtove. Ali, ako se farme poslože na krovove – stvar funkcionira.

I nakon razmatranja po pitanju izdržljivosti i statike, na krov se polažu folije i posude sa zemljom u kojoj se uz pomoć suptilnog sustava za navodnjavanje uzgaja različito povrće. Činjenica je da time i nekretnina dobiva na vrijednosti – em imate vrt, em imate bolju izolaciju pa manje trošite na hlađenje i grijane.

Prva krovna farma

Prva takva farma nastala je u Brooklynu, a njeni pokretači su Annie Novak i Ben Flanner. Annie ima iskustvo u poljoprivredi, radi kao koordinator programa dječje vrtlarstvo u NY i aktivna je u programu Slow Food USA. Ben nije iz struke i nema prethodno iskustvo, ali njega pokreće strast i logična želja da uspije u nečemu u čemu vidi smisao i korist.

Njihova krovna farma prostire se na 6000 kvadratnih metara, a brojni poklonici zdravog života i ove nove grane poljoprivrede, svakodnevno se uključuju kao volonteri na farmi.

Iako rade kao učitelji, advokati ili menadžeri, rado će odvojit poneki sat, popeti se na ravan krov bruklinske zgrade, odnosno sky vegetables i nekoliko sati opušteno pomagati oko uzgoja povrća.

Za održivost projekta njihov je rad izuzetno važan, a oni stječu nove horizonte i možda već uskoro netko od njih promjeni profesiju. Prije pet godina zgodno je bilo biti bankar, sad je zgodno biti poljoprivrednik, a pritom ne promijeniti okruženje, prijatelje i svoje urbane navike.

Sky vegetables urod otkupljuju lokalni restorani (oni isti koji zbog svoje hrane i atmosfere postaju sve popularniji i u koje dolazi sve više gostiju), kao i šarmantni delikatesni dućani, odnosno trgovine organske hrane.

Svi su zadovoljni, a prema ovom konceptu već i drugi svjetski gradovi poput Londona ili Berlina pokreću slične projekte urbane poljoprivrede i sade vrtove kojima je samo nebo granica.

Autor: Dunja Pavešić, www.teklic.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.