Eko 28. prosinca 2010.

Eko fitness je u modi

Zeleni_Fitness1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vježbajući u tenisicama od reciklirane gume ili trenirci od organskog pamuka održat ćeš dobru formu bez nanošenja štete prirodi. Poboljšaj svoje zdravlje i ostvari vitku liniju uz opremu koja ne škodi okolišu

Vježbanje je bitno za zdravlje, no nije nužno da ostavljamo iza sebe trag plastičnih boca, izlizane odjeće od poliestera i praznih baterija. S obzirom na silan žamor o potrebi zaštite okoliša, razumno je pretpostaviti da je moguće mršavjeti i održavati dobru formu bez nanošenja štete prirodi.

Nije teško naći ekološki prihvatljive tenisice, jer je većina proizvođača odustala od PVC-a, punim imenom polivinil klorida. Dodatno ćeš smanjiti nepovoljan učinak na prirodu nabaviš li tenisice sa đonom od reciklirane gume, a povrh toga potraži obuću u ambalaži od recikliranog kartona.

Zelena odjeća za vježbanje

Jednako je lako opskrbiti se "zelenom" odjećom za vježbanje. Organski pamuk, konoplja, pamuk i sojina vlakna našli su zapaženo mjesto u tekstilnoj industriji. Čarape se nažalost i dalje izrađuju od smjese izbijeljenog pamuka i sintetičkih vlakana pribavljenih iz neobnovljivih izvora. Ipak, ekološki se prihvatljive čarape mogu nabaviti preko interneta. Potraži one koje su proizvedene od vune, organskog pamuka i vlakana od žitarica.

I podloge i prostirke za vježbanje namijenjene jogi i pilatesu većinom su izrađene od PVC-a, koji zagađuje prirodu, a i povećava rizik od karcinoma. Srećom, neki proizvođači prave podloge od prirodne gume i jute, biljnog tekstilnog vlakna.

Voda iz trajnih boca je ukusnija

Voda je vrlo važna za vježbanje, no plastične boce u kojima se voda prenosi zagađuju okoliš. Već i proizvodnja takvih boca stvara mnogo otpada, no to nije ništa u usporedbi s otpadom koji nastaje od odbačenih boca. Svake godine odbace se deseci milijardi plastičnih boca, koje jako teško padaju na "želudac" planeta. Tko poštuje okoliš posegnut će za bocama za višekratno korištenje od kvalitetnih materijala kao što su polikarbonat i aluminij, koji su ujedno otporniji na gomilanje bakterija.

Industrijsko opterećenje koje snosi priroda možeš smanjiti i nabavkom rabljenih umjesto novih kućnih rekvizita, primjerice utega, lopti, bicikla, stepera i pokretne trake. Potraži takve artikle u oglasniku, jer sigurno netko prodaje baš ono što ti treba i to u dobrom stanju. A rabljeni rekviziti su i jeftiniji.

Zelena oprema za vježbanje nešto je skuplja od uobičajene, no dobrobit koju pruža okolišu višestruko nadmašuje ulaganje i snižava cijenu očuvanja prirode koju će morati platiti buduća pokoljenja.

MP3, iPod i drugi glazbeni uređaji nisu rekviziti za vježbanje u užem smislu, ali ih mnogi vježbači smatraju neizostavnima. Pored uobičajenih baterija koje se bacaju kad se potroše postoje i punjive baterije, koje traju godinama. Imaš li iPod, razmotri nabavku solarnog punjača, koji upija sunčevu energiju. Takvi punjači opskrbljuju energijom i druge elektronske naprave poput mobitela.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.