Eko Mijenjam se na zeleno! 04. listopada 2021.

Eko filmovi, knjige i podcasti koje vrijedi pogledati

Foto: shutterstock Veliki je izbor filmova, knjiga pa čak i video igrica s ekološkom tematikom

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako nas okružuju još uvijek ljetne temperature u već malo hladnijim večerima idealno je uzeti predah i pogledati neki od vrlo kvalitetnih dokumentaraca, poslušati podcast ili pročitati knjigu, koji se bave klimatskim promjenama, zaštitom Planeta na kojem živimo i mnogim drugim ekološkim temama. Filmovi u nastavku dobili su jako dobre kritike pa nas baš zanima kako će se tebi svidjeti.

Filmovi

Dokumentarac Ice on Fire snimljen je prije dvije godine, a bavi se mogućom katastrofom zbog ispuštanja metana na Arktiku, novorazvijenim tehnologijama koje bi mogle obrnuti globalno zagrijavanje isključivanjem ugljika iz atmosfere.  Ovo je još jedan u nizu dokumentaraca u produkciji Leonarda DiCaprija, koji nam otvara oči i predstavlja nove mogućnosti kako bi se usporila brzorastuća okolišna kriza.

A Plastic Ocean

Svake se godine baca 8 milijuna tona plastike u oceane. Ovaj nagrađeni dokumentarac Craiga Lessona pokazuje kako se plastika u dodiru s oceanima razgrađuje i tako ulazi u ljudski hranidbeni lanac s negativnim posljedicama.  



Let Us Be Heroes

Ovaj film pokazuje koliko samo jedna osoba može donijeti dobrobiti promjenom svog načina života i prehrambenih odabira. Ako si sklona veganstvu, ovaj će te film pravilno usmjeriti.



Minimalism

Dokazujući kako život može biti bolji s manje stvari ovaj dokumentarac o minimalizmu prati svojevrsno putovanje dvoje ljudi, koji pomažu drugima da smislenije žive s manje stvari. To je zapravo suprotnost brzom i pretjeranom konzumerizmu kao sastavnom dijelu modernoga života.



Film za djecu - WALL-E

Radnja filma WALL-E održava se u dalekoj budućnosti i bavi se posljedicama zatrpavanja planeta smećem. Robot starije generacije za prikupljanje otpada zaljubljuje se u noviji model EVE i zajedno se bacaju u teški izazov spašavanja Svijeta. U ovom simpatičnom filmu kojeg može pogledati cijela obitelj suptilno se provlače teme poput konzumerizma, upravljanja otpadom i zaštite okoliša.

Na ovom linku možeš pogledati najave filmova

Knjiga

 | Author: V.B.Z. Foto: V.B.Z. Ovo mijenja sve: Kapitalizam protiv klime, Naomi Klein, Izdavač V.B.Z.

U svojoj najprovokativnijoj knjizi dosad, Naomi Klein istražuje najveću prijetnju s kojom se čovječanstvo ikad suočilo: ratom koji postojeći ekonomski model vodi protiv života na Zemlji. Naomi Klein kanadska je autorica, aktivistica, novinarka i sveučilišna profesorica. Stalna je kolumnistica časopisa The Nation i The Guardian. Za knjigu "Ovo mijenja sve" (This Changes Everything) dobila je priznanje “Hilary Weston Writers’ Trust Prize”. Časopis Observer proglasio ju je knjigom godine, a ugledni dnevni list New York Times uvrstio na svoj popis stotinu najvažnijih knjiga iste godine. Naomi Klein u njoj razotkriva mitove koji su često povezani s raspravama o klimatskim promjenama, iznoseći pritom „neugodnu istinu“ da globalno zagrijavanje nema toliko veze s emisijama ugljičnog dioksida koliko s ideologijom slobodnog tržišta, odnosno kapitalizmom. Klimatske promjene, kojima zadnjih godina u sve većoj mjeri svjedočimo, poziv su na buđenje cijele civilizacije, snažna poruka o potrebi za brzim djelovanjem i reformama izrečena jezikom požara, poplava, oluja i suša.

Podcasti

Ova digitalna audio datoteka postaje sve popularnija kako u Svijetu tako i kad nas. Vrlo je praktično slušati podcaste u vožnji ili kad uhvatiš malo vremena, a bave se raznim temama pa i ekologijom. Izdvajamo jedan o kojem mnogi pričaju:

The Angry Clean Energy Guy

Mnogi osvrti kažu da ovaj podcast svakako vrijedi poslušati. Assaad Razzouk, uspješan poduzetnik, investitor i komentator na malo drugačiji način otvara teme koje ga zapravo ljute. Fokusi njegovih podcasta su raznoliki, no uvijek usmjereni na teme koje su pri vrhu aktualnosti. Tako često progovara o klimatskim promjenama, sunčevoj ili vjetroenergiji, zagađenju plastikom, onečišćenju okoliša, oceanima i životu u divljini.

The True Cost

Ovdje se izlaže ogoljena istina, koja se skriva iza glamuroznog svijeta mode. Prava cijena, što je naslov podcasta omogućava uvid u dramatične ljudske priče gdje se cijena ponekad plaća životom, kako bi se bogatom zapadnom svijetu osigurali jeftini odjevni predmeti – fast fashion – brza moda. Film se može pogledati na Netflix-u.
 

Društvene mreže

Na društvenim mrežama sve je više grupa koje se aktivno bave smanjenjem otpada i klimatskim promjenama. Odabrali smo jednu na Instagramu koja je vrlo edukativna i vrijedi ju pogledati.
 

Video igra

Reach for the Sun

Namijenjena je znatiželjnim umovima koji žele naučiti kako uzgojiti i održavati biljke. Igrač prati process od zrna do klijanja i brine o zalijevanju, dodavanju nutrijenata, plijevljenju i svemu ostalome što je biljci potrebno da naraste. Ova edukativna igra nije namijenjena samo djeci, nego će biti zanimljiva i odraslima. U njoj se objašnjava i održivost te je jedan od zabavnih načina da potakne obitelj na razgovor o zelenom načinu življenja.

Vjerujemo da ćeš u predloženome pronaći mnogo zanimljivih informacija koje će ti pomoći da i ti doprineseš i učiniš naš Planet ljepšim mjestom za život.

Naš partner projekta, HEP, mijenja se na zeleno, možeš i ti! Realizacija obnovljivog scenarija Hrvatske elektroprivrede rezultirat će povećanjem udjela obnovljivih izvora u proizvodnom portfelju HEP-a za 50 posto te povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora u godinama s prosječnim hidrološkim okolnostima sa sadašnjih šest na devet milijardi kWh godišnje do 2030. godine. Više saznaj ovdje!

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.