Eko 09. rujna 2015.

Testiraj svoje duhovno zdravlje!

Dlan_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tri razine zdravlja o kojima sam do sada pisala (fizička, psihička i socijalna razina) postaju cjelokupno zdravlje prema cjelovitom pristupu kada im pridružimo i duhovnu razinu zdravlja. Duhovna razina zdravlja nije ništa mistično ili namijenjeno samo “duhovnim” ljudima. Svi smo duhovna bića stoga je važno osvijestiti da i na toj razini imamo tri znaka koji govore o našem duhovnom zdravlju: suosjećanje, poniznost i zahvalnost

Suosjećanje je osobina koja danas silno nedostaje u svijetu. Ona nije sažaljenje nad nekim. Za razliku od sažaljenja, koje je pasivno, suosjećanje podrazumijeva aktivnost u kojoj djeluješ, a ne samo primjećuješ što se događa. Svojim svakodnevnim postupcima pokazuješ da suosjećaš s neupitnom količinom patnje koja se nalazi oko nas. 

Jedan od oblika buđenja suosjećanja danas u svijetu je sve veći interes za veganstvo. Krajnje okrutni uvjeti i postupci kojima su izložene životinje koje se uzgajaju za ljudsku prehranu (nikad u povijesti čovjek nije tako okrutno tretirao životinje kao danas) mnoge su nagnali da prestanu jesti mjesto jer ne žele podržavati takav odnos. Nama, ljudskim bićima, u osnovi je stalo, samo moramo prestati okretati glavu na drugu stranu kad primijetimo neugodne situacije i moramo djelovati.

Nemoguće je biti zahvalan i nesretan

Kažu da je zahvalnost korijen radosti i da je nemoguće biti zahvalan i nesretan u isto vrijeme, kao što je nemoguće biti nezahvalan i sretan u isto vrijeme. Zahvalnost na prvom mjestu trebamo imati prema životu, sada, ovdje  Živi smo, koji neprocjenjivi dar! Tko zna da li ćemo ga i kada ponovno imati…Biti zahvalan znak je ogromne vitalnosti i zdravlja na duhovnoj razini. Osvijestiti koliko u stvari imamo i koliko nam je malo potrebno put je stvaranja i obnavljanja zdravlja. Živjeti zahvalno znači često osjetiti da je manje više i da su najdragocjenije stvari u životu tu, pred nama, potpuno besplatne. Kada smo zahvalni ne pada nam na pamet uspoređivati se s drugima, osjećati zavist jer mislimo da nemamo nešto što netko drugi ima.

Poniznost je suprotnost aroganciji

Treći pokazatelj zdravlja na duhovnoj razini je poniznost. Poniznost, nažalost, u hrvatskom jeziku često ima negativnu konotaciju. Humble (engl.) dolazi od latinske riječi humilis što znači “od zemlje” stoga poniznost doslovce znači biti prizemljen. Kada smo ponizni nemamo potrebu svoju vrijednost niti umanjivati niti napuhavati. Poniznost je suprotna aroganciji, korijenu svih bolesti i nevolja kojima čovječanstvo može biti izloženo. Arogancija truje svaku našu stanicu, sve odnose, a vidimo i kako se odražava na Planet. Kada si čovjek umisli da može raditi što god hoće i da ima “pravo” na to- to je put samouništenja na kojem smo već dosta poodmakli.

Stoga ideja kako je zdrav pojedinac preduvjet zdravog okoliša jasno poručuje da stvaranjem svog vlastitog zdravlja pomažemo zdravlju cijelog Planeta. Stoga biti zdrav nije nekakav ego trip u kojem sve radim samo zato što se dobro osjećam, već osjećam odgovornost da nešto tako veliko poput života, živim odgovorno kako bih živjela služeći drugima i odvažno sanjala bolji svijet za sve.

Saznaj poveznicu između humora  i zdravlja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.