Eko 07. prosinca 2021.

Otkrivamo šarmantne europske advente i njihove ponude

Foto: Instagram: Málaga i Brixen
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Božić nam uskoro dolazi, a gradovi su već puni božićnih lampica i ukrasa. Ako se odlučiš posjetiti jedan od europskih adventa, kući ćeš se sigurno vratiti s divnim uspomenama i božićnim poklonima.

Gradovi u Hrvatskoj poput Zagreba i Opatije jedni su od ljepših božićnih destinacija, no i drugi europski gradovi šarmiraju svojim adventskim uređenjem. Od manjih i nepoznatijih gradova pa sve do onih većih, donosimo ti neke od destinacija koje možeš posjetiti već za ove božićne blagdane.

Budimpešta

Glavni grad Mađarske koji je dobio nagradu za najbolji advent 2020. svakako je vrijedan posjeta. Slogan ovogodišnje adventa je "U ljubavi i sigurnosti", a advent se nalazi ispred bazilike svetog Stjepana na jednom od impresivnijih trgova mađarske prijestolnice. Nude svečanu atmosferu, posebnu gastro ponudi i šarolik program, a čak stotinu obrtnika i gastronomskih prodavača ponudit će svoje jedinstvene delicije. Osim sada već tradicionalnog lightshowa koji se projicira svakodnevno na pročelju bazilike i pozornice na kojoj će nastupati brojni pjevači, bendovi i zborovi kako bi upotpunili blagdanski događaj, ove godine možeš vidjeti i majstorstvo tradicionalnog mađarskog kovača. Također možeš naći i unikatne, ručno izrađene radove narodne umjetnosti ili ručno rađene čokolade. 

Málaga

Inače poznata luka u Španjolskoj, Málaga je jedna od božićnih destinacija gdje ne nedostaje ugodne atmosfere i uzbuđenja. Nude tradicionalne blagdanske slastice kao što su manectadost, tradicionalni španjolski kruh, marcipan, turrón odnosno nougat i borrachuelos što je prženo pecivo s okusom malaškog vina. Málaga je najpoznatija po povorci tri mudraca s Orijenta, gdje Melkior, Gašpar i Baltazar podijele više od milijun i pol slatkiša te igračke i darove. Advent je postavljen u sklopu shopping centra Paseo del Parque. 

 

Brixen

Ovaj grad u Italiji spaja razne aktivnosti i mirnu atmosferu na ovogodišnjem adventu te nudi originalne ideje za darove iz alpskog obrtništva tog područja. Možeš naći ukusno kuhano vino i domaće specijalitete te možeš posjetiti Muzej jaslica u Hofburgu. Ove godine njihov božićni sajam slavi 28 godina postojanja te će u dvorištu Muzeja jaslica prikazati spektakularni svjetlosni i glazbeni show "Solimanov san", priča o slonu koji je na čarobnom putovanju u svijetu snova. 

Novi Sad

Božićni sajam Winterfest u Novom Sadu, prvi je i najstariji božićni sajam u Srbiji. Oko 50 drvenih kućica postavljeno je na Trgu slobode, a najveća atrakcija je veliko raspjevano božićno drvce na kojem svakodnevno nastupaju dječji i odrasli zborovi iz cijele Vojvodine. Zborovi pjevaju na čak 10 različitih jezika - srpskom, slovačkom, ruskom, rusinskom, hrvatskom, ladinskom, jidiškom, engleskom i njemačkom. Ukoliko si željna romantike i starinske atmosfere, možeš obići povijesnu jezgru grada u kočiji. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.